Kultura

Отворен фестивал Санденс

Амерички глумац и редитељ Роберт Редфорд отворио је 28. филмски фестивал Санденс у Парк Ситију у држави Јута, подсмијавајући се “егу” фаворита Републиканске странке за кандидата на изборима за предсједника САД Мита Ромнија.


Редфорд (75), познат по љевичарским ставовима, искористио је конференцију за новинаре на отварању фестивала независног филма чији је оснивач да критикује Ромнија.

“Када погледамо дебате (за унутарстраначке изборе у Републиканској странци), видимо ту атомску печурку ега како лебди изнад свих. То је тако сулудо, глупо, и то ме растужује”, казао је Редфорд.

Глумац је упутио критике и на рачун изабраних политичара који, како је навео, мало чине за финансирање културе.

“Већ годинама смо принуђени да живимо са чињеницом да многе стране земље своје умјетнике подржавају више него ми наше, а за мене је то неопростиво”, казао је Редфорд.

Фестивал са 90 премијера

На фестивалу Санденс, који ће трајати до 29. јануара, ове године биће приказано 117 дугометражних филмова из 30 земаља.

Публика ће видјети 45 дебитантских остварења и 91 свјетску премијеру.

“Али, ми имамо те парламентарце уског духа, који се плаше промјена, иако су промјене неизбјежне. То је једина сигурна ствар”, оценио је Редфорд.

“Сматрам трагичним што се (у САД) умјетници тако мало подржавају. Док год будемо имали такве идеје у Конгресу, борићемо се против њих. И надам се да ће оне на крају нестати”, додао је.

Редфорд је оцијенио да је стање у независној кинематографији добро и да се све више глумаца навиклих на велике холивудске продукције окреће филмовима са мањим буџетом који се снимају независно од великих студија.

На фестивал ће ове године доћи бројне звијезде познате са црвеног тепиха Лос Анђелеса - Кетрин Зита-Џонс, Зои Салдана, Сигорни Вивер, Бредли Купер, Ричард Гир, Денис Квејд и Брус

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog