Kultura

Финска научнофантастична комедија о нацистима на Мјесецу

БЕРЛИН - На филмском фестивалу у Берлину данас је премијерно и ван такмичарске конкуренције приказана финска научнофантастична комедија "Челично небо" у којем су на "тамној страни Мјесеца" преживјели нацисти формирали базу одакле планирају да изврше "метеоблицкриг" на планету Земљу.


Филм је режирао фински режисер Тимо Вуоренсола, који наводи да је на идеју о филму дошао у сауни, одакле, како је додао, " обично долазе све добре ствари из Финске".

Усљед уобичајено тамне и јаке селекције филмова на фестивалу "Челично небо" било је тема већине разговора међу новинарима.

У овом филмском остварењу тампнопути амерички астронаут Џејмс Вашингтон, којег тумачи глумац Кристофер Кирби, наилази на огромни комплекс у облику кукастог крста, гдје бива заробљен.

Током његове авантуре, која је смјештена у 2018. године, његову кожу избијели научник налик на Алберта Анштајна након чега се враћа на Земљу, гдје га дочекују као лудака да би се поново вратио на Мјесец како би спасао човјечанство и своју кожу.

Продуцент филма Теро Какуома рекао је да је највећи дио финансија за снимање филма дошао од донација путем интернета или путем продаје робе фановима.

Према његовим ријечима, од 7,5 милиона евра, колико је стајало снимање, скоро милион евра је прикупљен на тај начин.

Продуцент из Њемачке Оливер Дамијан признао је да је било одређеног отпора унутар те земље због снимања филма о нацистима.

"Током година било је потребно организовати финансије и имали смо доста препрека да превазиђемо у Њемачкој због многобројних критика овог пројекта. Ми, који смо млађа генерација Нијемаца, имамо другачију прошлост и тога смо свјесни. Мислим да се може направити тамна комедија о нацистима", рекао је он на конференцији за новинаре поводом емитовања филма.

Према његовим ријечима, филм би требало да представља забаву и то је оно што је важно. Он је додао да су пронашли финансијере за филм у Њемачкој и најавио је да ће у априлу почети са приказивањем у тој земљи.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog