Intervju

Обрен Бјелошевић - И грађани имају одговорност учешћа у јавном животу заједнице

Центри цивилних иницијатива у сарадњи са Административносм службом Града Бањалука организују „Форум одговорности“ који ће се одржати у уторак 21. 02. 2012. године у амфитеатру Дома омладине са почетком у 13:00 часова. На форуму ће са својим сарадницима учествовати и Драгољуб Давидовић, градоначелник Бањалуке. Више информација о овом форуму доносимо у интервуу са координатором овог пројекта, Обреном Бјелошевићем.


 

Форум одговорности је јавни догађај који пружа могућност грађанима да непосредно од градоначелника чују шта је урађено у протеклом мандатном период (годину дана) и шта се планира урадити у наредних годину дана на побољшању квалитета живота грађана у локалној заједници, изјавио је у интервјуу за Фронтал Обрен Бјелошевић координатор овог пројекта Центра цивилних иницијатива.

Форум одговорности такође пружа могућност грађанима да се боље упознају са начином рада Административне службе Града, те да грађани сами поставе питање Градоначелнику и чују одговор из "прве руке". Грађани ће питања поставити у писаној форми, а модератор скупа ће их прочитати. Након сваког прочитаног питања, Градоначелник или неко од његових блиских сарадника ће дати одговор. Форум одговорности је отворена комуникација између грађана и Градоначелника која позива на одговорност с обзиром на степен реализованих активности у односу на планиране.

О којим темема ће се разговарати?

Генерална тема Форума одговорности је "Локална управа и квалитет живота грађана". Конкретне теме везане за одређене проблем и планове за унапређење живота у локалној заједници очекујемо од учесника у дискусији, од Градоначелника с једне стране и грађана с друге стране. Догађај је интерактиван и требао би да стимулише грађанско учешће у доношењу важних одлука за локалну заједницу.

Колико су грађани Бањалуке упознати са Форумом одговорности и шта могу очекивати након предстојеће сесије?

Ово је први Форум одговорности који ће бити реализован у Бањалуци. Грађане обавјештавамо о догађају путем медија, друштвених мрежа, летака, плаката, те телефонски обавјештавамо представнике мјесних заједница и удружења грађана. Овај догађај је прилика да се унаприједи комуникација, да грађани у домену својих могућности остварују утицај на организовање јавног живота у својим срединама. Овакви скупови требају бити потицај за грађане да активном улогом кроз кућне савјете (заједнице етажних власника) , мјесне заједнице, удружења грађана и друге видове грађанског организовања утичу на рад представника власти. Важно је истаћи да Буџет Града игра веома битну улогу у унапређењу квалитета живота грађана. Такође је важно истаћи да су грађани ти који пуне Буџет путем пореза, такси, доприноса, плаћањем казни, прибављањем дозвола и сл. Зато Форум одговорности треба да упозна грађане да су изабрани представници локалне власти одговорни за утрошак Буџетских средстава, али да и сами грађани имају одговорност учешћа у јавном животу заједнице и да требају надзирати праведну и рационалну расподјелу Буџетских средстава. Оно што је за очекивати од оваквих скупова јесте да грађани разумију шта је улога локалних власти. Улога локалних власти или Административне службе Града јесте управо у томе да добро службује или служи грађанима, да рјешава актуелне проблем и поспјешује квалитет живота. Запослени у Административној служби, заједно са Градоначелником, треба да су људи који способно и одговорно обављају битне послове за живот заједнице, да рационално управљају средствима у Буџету и да за то добију своје припадајуће плате. Грађани који дају своје повјерење изабраним људима да управљају Градом, треба да се и сами боље упознају са описом послова које локална власт обавља. Коначно, човјек је дефинисан као политичко биће још прије 2300 година, а политика у свом основном значењу јесте брига о полису. Зато би сваки грађанин и требао да брине о својој заједници. Ипак, свакако вриједи принцип да је формална одговорност једнака формалним надлежностима.

Који су досадашњи успјеси Форума одговорности?

Постоје краткорочни и дугорочни успјеси или ефекти Форума одговорности. Пракса из других градова и општина показује да су на оваквим скуповима дефинисани и изнијети у јавност неки кључни проблеми мјесних заједница или цијелог града/општине. То је резултовало бољим организованијем грађана на рјешавању проблема. Нуђена су рјешења, вршен је јавни притисак на власт да се убрза процес отклањања проблема и слично. Ово можемо сматрати краткорочним успјесима. Дугорочно гледано успјех је у томе да свако од нас схвати да немамо шта чекати. То значи да је живот непрекидна активност и комуникација, да активно живи и оставља траг онај ко учествује у процесима. Успјех је у томе да схватим потребу преузмања одговорност на себе и да унаприједим све оно што реално могу, непостављајући себи као услов да то неко други мора учинити прије мене.

(Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog