Kultura

Срби одушевили публику на Берлиналеу

БЕРЛИН - Филмови "Парада" Срђана Драгојевића и "Марина Абрамовић: Умјетник је присутан" америчког редитеља Метјуа Акерса добили су награду публике за најбољи играни и документарни филм на овогодишњем 62. филмском фестивалу у Берлину.


''Дојче веле'' наводи да су публику на Берлиналеу највише одушевили Срби.

Италијански редитељски дуо Пауло и Виторио Тавиани освојили су ''Златног медвједа'' за документарац "Цезар мора умријети", док је жири предвођен британским редитељем Мајком Лијем додијелио ''Сребрног медвједа'' мађарској драми "Само вјетар", младог редитеља Бенедека Бенца Флигофа.

Филм "Само вјетар" говори о убиству ромске породице и снимљен је према истинитом догађају.

Награду за најбољу режију освојио је Нијемац Кристиан Пецолд својом хладноратовском причом "Барбара" за коју се вјеровало да ће освојити ''Златног медвједа''. Филм говори о докторки која 1980. године са својим момком планира бијег из Источне Њемачке. Заљубљује се у другог мушкарца који је присиљава да бира између љубави и слободе.

Ракел Мванза из Конга добила је награду за најбољу глумицу за улогу дјетета-војника у канадском филму "Побуњеник" (Rebelle), док је најбољи глумац Данац Микел Бо Флосгард. Он је звијезда филма "Краљевска афера" чији су сценаристи Николај Аркел и Расмус Хајстерберг награђени за најбољи сценарио.

Овогодишњи фестивал донио је више од 400 филмова, од тога 18 у такмичарској конкуренцији. Претходно је почасног ''Златног медвједа'' за животно дјело добила глумица Мерил Стрип.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog