Kultura

Београдски Фест отвара Питер Богданович

БЕОГРАД - У Београду ће од 24. фебруара до 4. марта бити одржан јубиларни 40. ФЕСТ под слоганом "XL - У свету великих".


Фестивал, који се одржава под покровитељством предсједника Србије Бориса Тадића, почиње у петак пројекцијом филма "Дрво живота" Теренса Малика, прошлогодишњег добитника "Златне палме" у Кану.

Организатори најављују да ће фестивал у Центру "Сава" свечано отворити славни амерички редитељ српског поријекла Питер Богданович.

До 4. марта биће премијерно приказана 72 филма, уз двадесетак остварења у ретроспективама, а за затварање јубиларног ФЕСТ-а предвиђена је премијера домаћег филма "Доктор Реј и ђаволи", редитеља Динка Туцаковића.

Током десет фестивалских дана биће приказано и осам филмова који су у различитим категоријама номиновани за Оскара, најпрестижнију филмску награду на свијету.

То су "Дрво живота" Теренса Малика, "Потомци" Александра Пејна, "Ратни коњ" Стивена Спилберга, "Боље сутра" Криса Вејца, "Челична леди" Филидије Лојд, "Мартовске иде" Џорџа Клунија, "Џејн Ејр" Кери Фуконаге и "Возач" Николас Виндинг Рефна.

Ови филмови заједно имају 20 номинација за награду Оскар.

Љубитељи домаће кинематографије имаће прилику да премијерно погледају и документарац "Плашим се, да ли се све разуме" Пурише Ђорђевића и краткометражни филм младог редитеља Мирослава Стаматова "Залет", који је суфинансирала Дирекција ФЕСТ-а. У овом филму једна од улога повјерена прослављеном српском редитељу Емиру Кустурици.

Филм "Топ је био врео" Бобана Скерлић, чија је радња смјештена у ратно Сарајево и који је рађен према истоименом роману Владимира Кецмановића, иако је дуго био најављиван, неће бити премијерно приказан на овогодишњем ФЕСТ-у, јер се налази у постпродукцији.

Јубиларни 40. ФЕСТ имаће и бројне пратеће програме.

У Музеју Кинотеке биће приказане ретроспективе филмова Питера Богдановича, као и оскаровца Јиржија Менцла, славног чешког редитеља који ће бити гост овогодишњег ФЕСТ-а.

Овогодишњи ФЕСТ пратиће и двије велике изложбе.

У Центру "Сава" биће представљено око 60 фотографија великих формата најистакнутијих гостију током четири деценије фестивала, док ће у Дому омладине бити представљена изложба свих плаката са досадашњих ФЕСТ-ова.

- 2011", посвећена јубилеју ФЕСТ-а. Аутор монографије је Иван Карл.

Монографија ће имати око 300 страна великог формата са скоро 500 фотографија, биће двојезична, а представићемо је на дан отварања 40. ФЕСТ-а.

Улазнице за ФЕСТ могу се купити на благајнама Центра "Сава", Културног центра Београда, Дома омладине, Музеја Кинотеке, као и на благајни Билет центра. Цијена се креће од 150 до 300 динара, а за свечано отварање 500 динара.

(Срна/Фротнал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog