Kultura

„Кум” најбољи филм за српске гледаоце

У гласању посетилаца сајта myFilmo.com води први дио познате трилогије Френсиса Форда Кополе о породици Корлеоне


Филмски онлајн магазин myFilmo.com, који се бави вијестима, рецензијама и занимљивостима из свијета покретних слика, организовао је отворено гласање за најбољи филм. Према тренутним гласовима посјетилаца овог сајта, најбољи филм јесте „Кум” Френсиса Форда Кополе, који је добио 27 одсто гласова, односно 573 гласа.

Култно дјело о породици Корлеоне са Марлоном Брандом у главној улози, са скоро истим учинком у гласању (по 18 одсто), прате „Господар прстенова: повратак краља” Питера Џексона (394 гласа), на другом мјесту, и „Казабланка” Мајкла Кертиса (382 гласа), на трећем.

Наравно, листа се може мијењати сходно гласовима посјетилаца сајта, а тренутно Спилбергова драма о холокаусту „Шиндлерова листа” заузима четврто мјесто, а историјски спектакл Мела Гибсона „Храбро срце” – пето мјесто. Даље слиједе: „Бен Хур” Вилијама Вајлера са 12 одсто гласова, на шестом мјесту, и од седмог до десетог мјеста, са по 11 одсто гласова: „Петпарачке приче” Квентина Тарантина, „Бјекство из Шошенка” Френка Дарабонта, „Прохујало с вихором” Виктора Флеминга и „Пирати с Кариба” Гора Вербинског, као најмлађи, а најбоље рангирани филм на листи.

У састављању ове листе учествују искључиво посјетиоци сајта, а не филмски професионалци и критичари, па позиционирање неких филмова не треба да изненади. С друге стране, на листи су заступљени и Мартин Скорсезе са „Таксистом” (12. мјесто), Алфред Хичкок са „Психом” (15) и Акира Куросава са „Седам самураја” (16), док је Сталонеов „Роки” на 11. мјесту, а чувени трилер „Кад јагањци утихну” Џонатана Демија на 14. мјесту.

Интересантно је да „Грађанин Кејн”, који су критичари прогласили за најбољи филм првог вијека филмске умјетности, заузима 22. мјесто на листи. Испод овог дјела Орсона Велса тренутно се налазе: „Лет изнад кукавичјег гнијезда” Милоша Формана, „Исијавање” Стенлија Кјубрика, „Блејд ранер” Ридлија Скота, Хичкокова „Вртоглавица”, „Розмарина беба” Романа Поланског, „Посљедњи кинески цар” Бернарда Бертолучија, „Дипломац” Мајка Николса.

Гласање за најбољи филм на сајту myFilmo.com могуће је само једном са једног рачунара. Гласање је стално отворено, али првих десет позиција се не мијења посљедњих мјесец дана.

Иначе, највише посјетилаца сајта који су гласали за најбољи филм је из Србије (82 одсто), а слиједе из БиХ (девет одсто), Хрватске (шест и по), док је преосталих два и по одсто из осталих држава из региона.

(Агенције/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog