Kultura

Срби у Анђелинином филму убили 208 цивила

Организација Међународна иницијатива за праћење антисрбизма тврди да су научно утврдили да је филм Анђелине Џоли "У земљи крви и меда" антисрпски и да не приказује српске жртве за вријеме рата у Босни и Херцеговини.


Чланови ове организације на јучерашњој конференцији за новинаре рекли су да су урадили анализу филма и закључили да су у њему сви ратни злочинци Срби, да ниједна цивилна жртва није српска, као и да су све цивилне жртве муслиманске. Како је објашњено, у филму се Срби приказују као они који држе људе у логорима, нападају Црвени крст, насумично убијају пролазнике, па чак и бацају бебе са зграда.

Према њиховим анализама, у филму се појављује 96 муслиманки које су жртве, постоји 208 цивилних муслиманских жртава, а ни једна једина са српске стране. Такође, појављује се 49 Срба који су ратни злочинци, а ниједан муслиман.

Филм, иначе, говори о 46 муслиманских жена које су заточене у српском логору гдје их туку, силују и понижавају, а постоји и сцена у којој се старица свлачи да би забављала војнике.

Предсједник Института за истраживања српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић подсјетио је да су у рату у БиХ учествовали не само Срби већ и муслимани и Хрвати.

Историчар и бивши руководилац Документационог центра комесаријата за избјеглице Душица Бојић нагласила је да се у филму јасно потенцира антисрпско расположење.

(Vestionline/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog