Kultura

Ролингстонси и Адел на затварању Олимпијских игара у Лондону

Око 80 милиона фунти (125,33 милиона долара) биће потрошено за свечаности отварања и затварања Олимпијских игара у Лондону


Церемонија затварања овогодишњих Олимпијских игара у Лондону протећи ће уз звуке британске музике различитих жанрова, саопштили су организатори. Публика која ће пратити завршну свечаност 12. августа на Олимпијском стадиону у Лондону и преко малих екрана моћи ће да ужива у широком распону музичких дијела од композитора Едварда Елгара до популарне Адел.

„Прошетаћемо публику од Елгара до Адел”, открио је музички директор церемоније Дејвид Арнолд.

Организатори су најавили да ће завршна церемонија, названа „Симфонија британске музике”, обухватити музику из разних дијелова земље која ће испредати „сликовиту, забавну и емотивну причу”.

Засад није потврђено које ће пјесме бити извођене ни који ће умјетници наступити, а једино се зна да ће бити ангажовано 4.100 извођача.

Увелико се спекулише да ће међу музичким звијездама које ће пјевати на затварању ОИ бити ветерани попут „Ролингстонса”, Пола Мекартнија и Елтона Џона, али и млађи, попут „Спајс грлс”, женског поп бенда који би за ову прилику требало да се окупи.

Лондонски симфонијски оркестар, један од водећих британских оркестара, задужен је за главну тему обје свечаности, као и свечаности отварања и затварања Параолимпијаде. Умјетнички директор Ким Гевин, који је продуцирао неке од најзначајнијих живих догађаја и преноса протеклих година, укључујући и меморијални концерт посвећен покојној принцези Дајани 2007, најавио је да ће свечаност бити „елегантна мјешавина британске музике” на којој ће, такође, бити приказана и британска креативност кроз дизајн, културу и моду.

Процјењује се да ће око 750 милиона људи широм свијета пратити ову свечаност која ће бити најгледанији ТВ догађај у свијету послије церемоније отварања ОИ, 27. јула.

„Најбољи начин да се нешто прослави јесте да се то учини уз музику, а музика је можда један од најважнијих доприноса Велике Британије свијету у посљедњих 50 година”, изјавио је за Ројтерс редитељ филмова „Сати” и „Читач” Стивен Далдри, креативни директор свечаности отварања и затварања ОИ. Његов колега Дени Бојл, редитељ Оскаром награђеног филма „Милионер са улице”, биће одговоран за церемонију отварања Олимпијских игара. За сада је само објављено да ће тема церемоније отварања ОИ бити „Чудесна острва”, преузета из Шекспировог комада „Олуја”.

(Политика/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog