Kultura

Копију "Мона Лизе" насликао Да Винчијев љубавник?

Реплика "Мона Лизе", недавно пронађена у мадридском Праду, дјело је Да Винчијевог наводног љубавника Салаија, тврде стручњаци.


Салаи, чији надимак значи "мали Сатан", Да Винчијевом студију придружио се 1490. када је имао само десет година, а са мајстором је радио све до његове смрти.

Ђорђо Васари, историчар чији записи датирају из средине 16. вијека, Салаија описује као љупког и врло лијепог младића, коврџаве косе, којим је Да Винчи био одушевљен. Иако га је сматрао крадљивцем и одметником, био је фасциниран Салаиевим умјетничким талентом.

Дуго се вјеровало како су Салаи, правог имена Ђан Ђакомо Капроти и Леонардо били љубавници, иако зато нема чврстих доказа. Идентитет аутора наводно најстарије копије "Мона Лизе" још није потврђен, али све већи број стручњака вјерује како је ријеч управо о дјелу Да Винчијевог миљеника.

Осим Салаиа, као могућег аутора слике рестауратори виде Франческа Мелзија, ученика који се Да Винчију придружио око 1507. године.

Салаи је стварао под умјетничким именом Андреа Салаи. Аутор је обнажене верзије Мона Лизе под називом 'Мона Вана'. Салаи је умро 1524. од рана задобијених у двобоју и сахрањен је у Милану.

(Vestionline/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog