Kultura

"Парада" у Бечу

Филм Срђана Драгојевића "Парада" од петка увече почео је да се приказује на редовном програму бечких биоскопа. Бечка премијера српског филма наишла је на огромно интересовање публике, тако да је приказан у чак три сале мултиплекс биоскопа у тржном центру Миленијум сити.


Духовите сцене до суза су насмијале бечку публику која је, на крају филма, имала и повода за размишљање. Протагонисте филма, предвођене режисером Драгојевићем, публика је послије пројекције наградила аплаузом и овацијама.

У разговору с публиком Драгојевић, продуцент Биљана Продановић и глумци Никола Којо и Милош Самолов изразили су задовољство што је овај филм на простору бивше Југославије до сада имао више од пола милиона гледалаца. Драгојевић је изразио наду да ће у Бечу 20.000 до 30.000 људи погледати његов филм који, како је истакао,

пропагира да је најважније какав је човјек, а не које је вјере, сексуалне опредијељености и нације.

 

Филм "Парада", према његовим ријечима, до сада је откупило 12 земаља и очекује се да ће конкурисати за Оскара. Одговарајући на бројна питања публике Драгојевић је, упитан да ли подржава Параду поноса, рекао да нема шта да подржава јер је уставом Србије записано да грађани имају право да се изјашњавају јавно и да се представе какви јесу.

Већи је проблем што има 6.000 људи који хоће да спријече ту параду. Ако су највећи проблем у Србији педери поред економске кризе, поскупљења, онда живимо у добростојећој земљи - констатовао је он.

Живјети слободно

Никола Којо је рекао да заступа став да сви грађани треба да живе како желе и да је битно да се добије могућност да живимо заједно и крећемо се слободно. Он је нагласио да овај филм није радио због пара, већ и да дијели ставове који су у њему изнесени.

Упитан да ли подржава геј бракове и захтјеве да хомосексуални парови добију право на усвајање дјеце Којо је одговорио да је "боље да дјеца буду негдје, него на улицама".

(Vestionline/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog