HpvSWBSry4M

Kultura

Ова пјесма Србију представља на Евровизији (Видео)

Жељко Јоксимовић у суботу увече у специјалној емисији на првом каналу РТС-а премијерно извео пјесму "Није љубав ствар" са којом ће представљати Србију на "Пјесми Евровизије" у Азербејџану.


У пратњи Симфонијског оркестра РТС-а и уз помоћ специјалних гостију Јелене Томашевић и њеног супруга Ивана Босиљчића, Боре Дугића, Халида Бешлића и Харија Варешановића, Жељко је  извео пјесму "Није љубав ствар".

Жељко је шоу отворио пјесмом "Оно наше што некад бејаше", наставио пјесмом "Лејла" којом је Хари Варешановић представљао Босну и Херцеговину на Еуросонгу 2006., и на крају уводног дијела отпјевао "Лане моје" – пјесму са којом је 2004. године освојио друго мјесто у Атини.

Иако су сви са нестрпљењем исчекивали ово вече да чују пјесму која ће Србију представљати на овогодишњој "Пјесми Евровизије", Жељко је пјесму извео готово пред сам крај емисије, најприје у енглеској верзији која носи назив "Synonym".Публика у студију пјесму је наградила овацијама.

Одмах потом услиједила је и српска верзија. Емотивна балада, интензивна и у Жељковом препознатљивом стилу, са пуно инструментала, управо онаква каквом је Жељко и представио - потенцијални евровизијски хит.

Текст пјесме писали су Марина Туцаковић и Милош Шогановић, аранжман потписују Жељко Јоксимовић и Алек Алексов, а текст за енглеску верзију пјесме писала је Љиља Јорговановић.

"Желио сам да поново направим нешто оригинално, а емотивно. Ово је једно од највећих музичких сусрета на свијету, и пјесма мора бити другачија, то је био мој предуслов да уопште прихватим учешће на овом такмичењу, поново", изјавио је Жељко описујући пјесму.

Три пута је учествовао на Еуросонгу и три пута био успјешан. Освојио је шесто мјесто као композитор пјесме "Оро" коју је изводила Јелена Томашевић, друго мјесто са композицијом "Лејла" коју је изводио Хари Варешановић и друго мјесто са пјесмом "Лане моје". Пјесму која ће нас ове године представљати у Бакуу Жељко је описао као ванвременску, као пјесму која се не може сврстати ни у један жанр, какве су, по његовим ријечима, и пјесме "Лане моје" и "Лејла".

Српски представник на Еуросонгу је недавно проглашен за најбољег кантаутора овог музичког такмичења у посљедњих десет година, његово "Лане" је проглашено за најбољу композицију фестивала, а вијест да ће Јоксимовић поново представљати Србију је направила пометњу на Еуросонг кладионици. Све то, а да нову пјесму "нико живи" није ни чуо, какве ће реакције бити сада кад је композиција позната?!

(Mондо/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog