Kultura

Данас почињу “Чучкови књижевни сусрети”

Хан Пијесак - На Хан Пијеску данас ће почети Четврти “Чучкови књижевни сусрети” представљањем књиге “Протини записи” аутора Милорада Лукића из Власенице, преносе агенције.


Током књижевне вечери у Народној библиотеци “Бранко Чучак”, своје стихове ће казивати пјесници Милутин Савчић, Миланко Лелек, Саво Радуловић, Аћим Тодоровић и Иван Шарац.

Биће представљена и књига “Кажем ти као свом рођеном” Милке Тошић.

Током манифестације, која ће трајати до недјеље, 18. марта, Николи Теофиловићу из Крагујевца биће уручена награда “Чучкова књига”, која се додјељује за прву објављену пјесничку збирку.

Према програму манифестације, сутра ће бити одржано “Чучково поподне” током којег ће бесједити потпредсједник Републике Српске Емил Влајки.

У биоскопу ће сутра бити приказан документарни филмови “Босна, земља мржње” у режији Бранка Брђанина - Бајовића и “Буквар, буквица” у режији Миленка Јовановића.

У оквиру ове манифестације биће приказан играни филм “Аникина времена” београдског режисера Владимира Поповића.

На гроб Бранка Чучка на Хан Пијеску у недјељу, 18. марта биће положено цвијеће, а биће одржано “Чучково поподне” у оквиру којег ће бити представљен први том “Дјела Бранка Чучка”.

У поподневним часовима у биоскопу ће бесједу казивати Влајки и Милисав Савић, послије чега ће бити уручена награда Теофиловићу.

Слово о Чучку казиваће Душко Певуља из Бањалуке, а своје стихове говориће књижевници Слободан Јовић, Бранко Кршић, Жељко Пржуљ и Горан Врачар.

У културно-умјетничком дијелу програма учествоваће глумац Жељко Еркић из Бањалуке, Иван Ећимовић, Драгана Савић, Љиља Мандић и Пјевачка група “Шумарице” са Хан Пијеска.

Манифестација “Чучкови књижевни сусрети” одржава се од 2009. године и носи име истакнутог књижевника и публицисте Бранка Чучка, промовише значајна имена и догађаје српске књижевности, културе и историје.

У оквиру манифестације установљена је књижевна награда “Чучкова књига”, која се додјељује за најбољу прву књигу објављену у периоду између двије манифестације, у свим литерарним “гранама” у којима се огледао Чучак.

Књижевник Бранко Чучак био је пјесник, есејиста и прозаиста, а бавио се и сликарством. Објавио је двадесетак књига и сарађивао у скоро свим књижевним часописима бивше Југославије.

Рођен је 1948. године у Сарајеву, а умро је 11. децембра 2008. године.

(Агенције/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog