Kultura

Опера "Дом за вјешање" опет у Сава центру - У публици и Милорад Додик?

БЕОГРАД - Панк опера Емира Кустурице "Дом за вјешање" биће изведена сутра у Београду, а представи би, како сазнаје СРНА, требало да присуствује предсједник Републике Српске Милорад Додик.


 

Опера ће бити изведена у великој дворани Сава центра, на истом мјесту гдје и у новембру 2010, када је распродато свих пет представа. Медијски покровитељ су "Вечерње новости".

За разлику од претходног пута, музика симфонијског оркестра, који је раније свирао уживо, снимљена је на матрицу, али ће уживо пјевати Стеван Анђелковић (Перхан), Милица Тодоровић (Азра), Горица Поповић (Хатиџа) и Иван Јевтовић (Ахмед Ђида) умјесто Нелета Карајлића, који је озбиљно схватио своје проблеме са срцем и одлучио да годину дана не наступа.

Панк опера "Дом за вјешање" премијерно је изведена у Паризу 26. јуна 2007. године и репризно 2008. године. Доживјела је величанствен успјех са 30 распродатих представа у Опери Бастиља, гдје је оперу видјело 90.000 срећника који су куповали улазнице мјесецима унапријед.

Због великих финансијских трошкова, музика у опери је снимљена на матрицу, умјесто да симфонијски оркестар уживо свира, што ће олакшати њено извођење у другим земљама.

Опера је рађена је на музику Дејана Спаравала, Нелета Карајлића и Стрибора Кустурице.

У ансамблу су и Огњен Шућур, Мирјана Бизумић, Дејан Спаравало, Станко Томић, Златко Сакулски, Наташа Томић и други.

Музику уживо изводи "Но Смокинг Оркестра", а аутор либрета је Ненад Јанковић алијас Неле Карајлић.

За јесен је предвиђена турнеја по Француској, гдје ће "Дом за вјешање" бити изведен у двадесетак градова. Кустурица није искључио могућност да ансамбл гостује и у земљама региона, гдје постоје адекватне сале.

Опера је рађена према садржају Кустуричиног филма "Дом за вјешање", гдје се поред приче о љубави двоје младих Рома, обрађује и трагична прича о трговини дјецом.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog