Intervju

Šipovac: „Borac“ sada nije ničiji

Sa direktorom Fudbalskog kluba (FK) Borac iz Banje Luke Radmilo Šipovac razgovarali smo o ostvareni rezultatima u ovoj sezoni, ali i o brojnim problemima koji opterećuju rad kluba.

Kako biste u najkraćem opisali ovosezonski uspjeh FK “Borac“. Trenutno je na sedmom mjestu na tabeli?

ŠIPOVAC: Ne bih rekao da se radi o uspjehu, ali nije ni neuspjeh. Kada se gleda sa sedmog mjesta na tabeli djeluje mnogo neuspješnije, nego kada posmatrate sa pozicije „Borčevog“ bodovni zaostatka za trećeplasiranom ekipom. U pitanju su samo četiri boda i siguran sam da se na proljeće može nadoknaditi propušteno. Činjenica je da su se dva sarajevska kluba – Sarajevo i Željezničar, izdvojili i da će oni u nastavku prvenstva voditi bitku za šampionsku titulu. „Borac“ će sa jesenjim zaostatkom, nadam se, dva-tri boda za trećeplasiranim ,imati šansu da ostvari zacrtani rezultatski cilj, da se četvrti put zaredom izbori za poziciju koja vodi na evropsku fudbalsku scenu

FRONTAL: Koliko su se unutrašnja previranja odrazila na rezultate igre, posebno nedavni štrajk igrača i ostavka Upravnog odbora Kluba?

ŠIPOVAC: Ne želim da se branim, ali na rezultate su se u startu najviše odrazile sudijske greške na štetu „Borca“. Sjetite se samo one utakmice na Grbavici kada lopta nije prešla gol liniju, a pomoćni sudija koji je stajao 20 metara od linije trči prema glavnom sudiji da prizna gol „Željezničaru“. Sudije su, istina, kažnjene a „Željezničar“ je tada dobio vjetar u leđa, mi smo „potonuli“, što se odrazilo već na prvoj sljedećoj utakmici protiv „Slavije“ na Gradskom stadionu u Banjoj Luci. Svi kažu da su sudijske greške sastavni dio fudbalske igre. I ja se slažem s time, ali i pitam – zašto uvijek u korist sarajevskih klubova, nikada u korist „Borca“... Štrajk igrača posmatram kao upozorenje svima koji brinu o sportu da se nešto u toj oblasti mora mijenjati. Nemaju igrači „Borca“  tolika primanja da mogu normalno živjeti ukoliko plata zakasni mjesec dana. Imaju, kao i svi mi, kredite, obaveze za stan, režije. Mladi su momci, moraju i izaći s društvom, djevojkama. Treba razumjeti njihovu poruku, njihov signal, a nikako to posmatrati kao neki obračun s nekim ko im nije obezbijedio platu. Pa kad se budžetskim korisnicima smanjuju plate i kad oni gube korak u redovnosti isplate, šta ćete onda očekivati  u sportskim kolektivima koji su ni Davidovi, ni carski, ni spahijski. I ostavka Upravnog odbora, koji radi u tehničkom mandatu, nije ništa drugo nego upozorenje vlastima da se mijenja Zakon o sportu, da se omogući privatizacija. „Borac“ sada nije ničiji. Udruženje građana kao i Kolo srpskih sestara, na primjer. Kakvo udruženje građana, kojih građana? Sve dok se ne bude znao titular, stanje u sportu će biti ovakvo kakvo jeste.

FRONTAL: Da li su igračima isplaćene zaostale plate, te kakvi su planovi kluba po pitanju stabilizacije finansija?

ŠIPOVAC: Radimo na prikupljanju sredstava za septembarsku platu. To im se u ovom momentu duguje. Oktobarska plata se po pravilu isplaćuje do kraja novembra. Dakle, nisu tu u pitanju neka ogromna dugovanja prema igračkom kadru. Veća su, ako hoćete, njihova dugovanja prema nama, prema navijačima, prema Banjoj Luci i Republici Srpskoj. Da su, primjera radi, pobijedili onaj „Čelik“ iz Nikšića od UEFA bi dobili dodatnih 90 hiljada eura, tako da ne bi bilo dugovanja po osnovu ličnih primanja. Igrači su nam ostali „kratki“ i zbog ispadanja iz Kupa BiH od Čapljine. To se nije smjelo dogoditi. Ali, šta je tu je... Mi smo svjesni da se nešto mora mijenjati po pitanju izvornih prihoda, po pitanju finansijske stabilnosti kluba. Potrebna su nam dva pomoćna terena – jedan sa prirodnom i jedan sa plastičnom travom. Onda smo u mogućnosti da poboljšamo rad u omladinskim kategorijama. Moramo proizvoditi i prodavati igrače. To u bliskoj budućnosti mora biti jedna od glavnih stavki izvornih prihoda. Sada, vjerujte, ne može. Ne branim trenere koji su, možda, malo i staromodni, malo se uljuljkali od višegodišnjeg bezbrižnog posla. Ali, teško je stvoriti igrača u blatu, na ledini. Da se riješi pitanje titulara, mnogo bi se više moglo uraditi na marketinškom planu. Dobri rezultati bi vratili publiku na stadion. Titula  u Premijer ligi donosio oko 400 hiljada eura od UEFA, pa ako se uz malo sreće prođe koji pretkolo, eto novca. UEFA plaća svaku poziciju koja vodi u Evropu. Nigdje se na fudbalskoj mapi uz manja ulaganja ne može doći do većih sredstava kao u BiH. Zamislite, dovedete tri-četiri igrača koji će činiti prevagu u ligi, pa se domognete dobre pozicije, pa u evropskoj utakmici ubacite dijete od 17-18 godina... Samo mladog igrača možete prodati i na njemu zaraditi novac.

FRONTAL: Da li imate pomoć od lokalnih i republičkih vlasti?

ŠIPOVAC: U ovoj godini smo od Grada Banja Luka dobili 350.000 KM, od Ministarstva sporta nekih 35.000 KM. Dok se takmičio u Prvoj ligi Republike Srpske „Borac“ je dobijao 750.000 maraka. Uporedite podatke, sve će vam biti jasno. Od Ministarstva sporta se prethodnih godina dobijalo znatno više.  Udarila kriza... No, treba imati u vidu da je Grad Banja Luka ove godine sagradio sjevernu tribinu, da je prethodnih godina renovirao kompletan Gradski stadion, tako da je on danas jedan od najljepših u BiH. I Vlada je uložila sredstva u renoviranje stadiona, pomogli su nam oko reprogramiranja poreskih obaveza, nadam se da će u nekom narednom ciklusu sagraditi i južnu tribinu.

FRONTAL: „Borac“ se ove jeseni bori i sa primitivizmom među navijačima. Koliko članovi kluba uopšte mogu i znaju da utiču kako bi se prestalo ili umanjili incidenti na domaćem stadionu?

ŠIPOVAC: Ne bih sada trebalo sve što ne valja pripisivati „Borčevim“ navijačima. Svako zašto ima svoje zato. Da li je primitivizam ono što su  uradili navijači „Željezničara“ na utakmici protiv „Borca“?  Skandirali „Ubij Srbina“! Da li je možda neko razmišljao da li su navijači „Borca“ nasrnuli na navijače „Željezničara“ zbog toga što su naši navijači u Sarajevu redovno gađani kamenicama, što  su nam razbijani autobusi, što ih je policija tukla  zato što su donijeli transparent na ćirilici... U Mostaru je prije par mjeseci počinjeno teško krivično djelo kada je zapaljen minibus sa navijačima „Slavije“ i još niko nije odgovarala za to. Navijači „Zrinjskog“ su u Mostaru kamenovali i zapalili autobus sa navijačima tuzlanske „Slobode“, neko je opet u Mostaru napao zeničke „Robijaše“, „Željini“ navijači su u zapadnom Mostaru demolirali dva kafića u kojima odsjedaju navijači „Zrinjskog“... Nakupi se tu svega i svačega. Niko u „Borcu“ ne podržava vandalizam, niti se raduje da „komšiji crkne krava“, pokušavamo da s njima imamo korektan odnos.  Nažalost, sve stvari koje ne štimaju u državi prvo se reflektuju kroz sport.  Znate to od Bobana i Maksimira, na prijeratnoj  utakmici „Dinama“ i „Crvene zvezde“, pa preko skandiranja i Gotovini, i Mladiću, i Ćeli i Caci... Ratne zastave sa ljiljanima su dekor na utakmicama u bošnjačkom dijelu Federacije, zbog toga nikog ne kažnjavaju. A od mene su tražili da sa istoka uklonim amblem Vojske Republike Srpske. Nisam htio, niti ću to ikada učiniti. VRS je sastavni dio oružanih snaga BiH i, prema tome, legitiman član državne vojske... Sudije su posebna priča. Morate shvatiti da sudijska nepravda podiže adrenalin i mobiliše publiku. To bi moralo da znaju oni koji delegiraju sudije. Možda su se zbog sudijskog iritiranja i desile nemile scene u Banjoj Luci, koje se, nadajmo se, nikada neće ponoviti.

(Frontal)
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog