Kultura

Najbolji filmovi i serije u 2012.

LOS ANĐELES - Američki filmski institut (AFI) proglasio je 10 najboljih filmova godine među kojima su završni nastavak trilogije o Betmenu Kristofera Nolana "Vitez tame: Povratak", te drama "Zvijeri južnih divljina" Bena Zejtlina.

Kako se ističe na mrežnim stranicama tog instituta, na popisu se još nalaze i favoriti u trci za nagradu "Oscar" - "Linkoln" Stivena Spilberga, "Argo" Bena Afleka, "Jadnici" Toma Hupera, "Zero Dark Thirty" Ketrin Bigelou i "U dobru i u zlu" Dejvida Rasela.

Među odabranima su i "Kraljevstvo izlazećeg Mjeseca" Vesa Andersona, "Pijev život" Anga Lija, te "Odbjegli Django" Kventina Tarantina.

U kategoriji televizijske produkcije među ponajboljim ostvarenjima 2012. peti put se našla AMC-jeva serija "Momci s Medisona", dok su "Moderna porodica" (ABC) i "Na putu prema dolje" (AMC) nagrađene već četvrti puta.

Nove serije na popisu su "Djevojke" (HBO) i "Američka horor priča" (FX), dok su "Lui" (FX), "Živi mrtvaci" (AMC) i "Domovina" (AMC) odabrani po drugi put. "Promjena igre" i "Igra prijestolja" (obje HBO), takođe su uvrštene.

"Te nagrade su posvećene američkim filmašima kao saradnicima", stoji u saopštenju predsjednika i izvršnog direktora Američkog filmskog instituta Boba Gazalea. "Čast nam je spojiti ih sve na jednom, zajedničkom mjestu, kako bismo im izvan svake konkurencije priznali darove koje su poklonili svijetu u 2012."

Godišnje nagrade Američkog filmskog instituta dodjeljuju se najistaknutijim dostignućima filmske i televizijske industrije u protekloj godini koja su ponajviše pridonijela razvoju bogatog američkog filmskog kulturnog nasljeđa i promicanju filmske umjetnosti, te su trajno obilježila američko društvo. Bira ih 13-očlani žiri sastavljen od istaknutih umjetnika, akademika, kritičara i članova AFI-ja.

Nagrade će biti uručene na posebnoj svečanosti u Los Anđelesu 11. januara 2013.

Fena/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog