Politika

Dodik: Ne dozvoliti da idemo dole, jer cijeli svijet ide dole

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje da se u 2013. godini u Srpskoj održi politička stabilnost i da se značajnije intenziviraju radovi na velikim investicijama, koje su obezbijeđene i pokrenute u proteklom periodu.

"To sada nije vidljivo, jer nije vrijeme građevinskih radova, ali Republika Srpska će biti veliko gradilište u ovoj godini. Srpska na taj način pokušava da odgovori globalnoj krizi i izazovima. Uvjeren sam da će to sačuvati i ojačati našu ekonomsku dinamiku, te poboljšati šanse za nova radna mjesta i stabilne plate", ističe Dodik u intervjuu Srni.

Dodik ocjenjuje da Srpska u tom pogledu predstavlja neku vrstu kurioziteta, jer je obezbijedila više od dvije milijarde evra sigurnih investicija, koje su u različitim fazama ostvarivanja. "Neke su već počele da se ostvaruju, a neke su na samom početku, poput izgradnje autoputa Banjaluka - Doboj, Termoelektrane Stanari, `Ugljevika tri`, pa `Gornji Horizonti` i mnogo čega drugog. Nastavljamo saradnju sa `RWE` iz NJemačke i Italijanima na rijeci Drini. Želimo da intenziviramo ono što će privući značajan broj ljudi koji će raditi na tim poslovima“, objašnjava predsjednik Srpske.

Dodik je uvjeren da će dominantno obilježje Srpske u ovoj godini biti upravo intenzivna investiciona aktivnost. "Uspjeh u ovoj i godinama koje dolaze jeste - zadržati nivo naše ekonomske aktivnosti na sadašnjem nivou i ne dozvoliti da idemo dole, jer cijeli svijet ide dole. Ukoliko zadržimo taj nivo aktivnosti, uspjeli smo“, naglašava Dodik.

Predsjednik Srpske ne očekuje da ova godina bude sušna i da desetkuje poljoprivrednu proizvodnju, kao što se to desilo u minuloj, i vjeruje da će biti dobra i rodna i omogućiti da se poljoprivreda intenzivnije pokaže kao djelatnost.

Smanjenje plata nije trajno i one će biti vraćene kada to bude moguće, napominje Dodik kometarišući najavljeni štrajk budžetskih korisnika. "Od 2006. godine povećali smo plate gotovo za 100 odsto, a sada smanjenje od 10 odsto izaziva turbulenciju - što je mali apsurd. Nisu se bunili kada su prosvjetni radnici i policajci imali plate 300, 400 KM, a sada ne žele da razumiju društvene trendove u regionu i privredi", smatra Dodik.

Predsjednik Srpske navodi da javni protesti, ukoliko su u skladu sa zakonom, nisu nikakav problem. On smatra da je štrajk uredu ukoliko je isljučivo riječ o borbi za socijalni status, ali da je sasvim drugo pitanje ukoliko je to politička borba.

Dodik navodi da je "činjenica da se u Republici Srpskoj teško živi, ali i da je Srpska sigurna i stabilna pod politikom koja se sada vodi" te da je "ponosan na to što je u prošloj godini očuvana politička snaga i stabilnost u Srpskoj, proširen njen međunarodni uticaj i što je, prije svega, ojačano uvjerenje građana Srpske u njenu sposobnost da funkcioniše".

Predsjednik Republike Srpske, pojašnjavajući informacije da u Srpsku pristiže novac da bi se spremilo "neko proljeće", s namjerom da bude uklonjen i da se Srpskoj oduzmu nadležnosti, ocjenjuje da je "očigledno da određene zapadne ambasade daju novčanu podršku nevladinom sektoru i direktno plaćaju medije u Republici Srpskoj". Kao primjer navodi da je u "pojedinim medijima kraći izvještaj sa godišnje konferencije za novinare, koju je održao kao predsjednik Republike, nego izvještaj sa konferencije Centra civilnih inicijativa".

On ocjenjuje da se realni socijalni i ekonomski problemi žele iskoristiti za destabilizaciju na političko-institucionalnom planu. "Zato vodeća opoziciona partija SDS, koja je ogrezla u svim vrstama kriminala i korupcije, koja je planetarno bila poznata po lopovluku, sada pokušava da se prikaže kao glavni borac protiv korupcije i kriminala", rekao je Dodik i pozvao lidera SDS-a Mladena Bosića da sve pojave za koje zna prijavi nadležnim organima, organizuje konferenciju za novinare i da po tom pitanju uradi sve ono što smatra da treba, a ne da se time načelno bavi.

Dodik napominje da saradnja SNSD-a i SDS-a na nivou BiH izgleda stabilna, ali da "stabilna saradnja na nivou BiH podrazumijeva i stabilnu Srpsku". "Republika Srpska bi veoma brzo propala i ušla u destabilizaciju kada bi je preuzeli ovi koji se sada nameću poput SDS-a, pogotovo PDP-a, da ne pričam o lideru DP-a Draganu Čaviću", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ocjenjuje da se ne dešavaju slučajno ni inicijativa "1. mart" ni bošnjački kongres, kao ni radikalizacija politike SDA i upozorava da je to realizacija bošnjačke i izvorne politike Alije Izetbegovića, koja hoće da pod sobom ima cijelu BiH.

"To ćemo spriječiti, ali sa takvima kao što je lider SDS-a Mladen Bosić bilo bi opasno ući u avanturu. Suprotstavićemo se tome i donijećemo sve neophodne propise i naložiti određena ponašanja. Nemaju građani Republike Srpske razloga da se brinu. Spreman sam do kraja da se borim na tom pitanju", poručuje Dodik.

Kada je riječ o rekonstrukciji Federacije BiH, Dodik je rekao da to ne podrazumijeva rekonstrukciju BiH. "Zbog loših lidera u Srpskoj, godinama se dešavalo da sve ono što ne valja u Federaciji BiH postane reforma i da ide na nivo BiH. To smo zaustavili i potpuno razotkrili probleme u ovom entitetu, odnosno problem njegovog funkcionisanja. Onda su shvatili da moraju nešto da učine", naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske u intervjuu SRNI ističe da su rukovodstva Srpske i Srbije pokazala sposobnost da se posvete jačanju međusobnih odnosa na najkvalitetniji način. "Ti odnosi su bili dobri i veoma sadržajni i do sada, a tako će biti i ubuduće. Što se tiče odnosa Srbije prema Srpskoj, oni se baziraju na Sporazumu o specijanim paralelnim vezama", zaključio je Dodik.

Srna/Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog