Vijesti

Istekao rok za uklanjanje spomenika u Preševu

BEOGRAD - U ponoć je istakao rok koji je dat lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik bivšim pripadnicima tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPBM).

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković saopštio je ranije sinoć da će, ako do ponoći spomenik u Preševu ne bude uklonjen, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

"Po isteku tog zakonskog roka, postupiće se po Rješenju i ukloniti nezakonito postavljeno spomen obilježje, a uz pomoć organa nadležnog za unutrašnje poslove ukoliko to bude potrebno", istakao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

 Ministarstvo pravde je navelo da je inspekcijskim nadzorom ministarstva, izvršenim 10. januara u Opštinskoj upravi opštine Preševo, radi utvrdjivanja činjenica u vezi sa postavljanjem spomenika, ispred zgrade Skupštine opštine Preševo, utvrđeno da je spomenik postavljen bez odobrenja nadležnih organa i da je naloženo upravi da ukloni bespravno postavljeni spomenik u roku od pet dana.

 Kosovski premijer Hašim Tači razgovarao je juče s predstavnicima Albanaca s juga Srbije kojima je, povodom spornog spomenika, poručio da se problem jedni može riješiti dijalogom.

 "Demokratske države imaju suštinski zadatak da se brinu o očuvanju kulturnog i istorijskog naslijeđa svih zajednica. Takav demokratski standard treba da poštuje i Srbija, kao što se u potpunosti poštuje na Kosovu", rekao je Tači, kako je saopštila kancelarija Vlade Kosova za odnose sa javnošću.

 Nekoliko sati kasnije, oglasili su se i poslanici kosovske Skupštine iz Demokratske partije Kosova, čije je Tači lider, i opozicionog Samoopredeljenja, koji su izjavili da može doći do oružanog sukoba ako se sruši spomenik OVPBM u Preševu.

Premijer Srbije Ivica Dačić je ranije u utorak rekao da od ministra pravde očekuje da ga obavijesti o tome kad ističu rokovi za uklanjanje spomenika u centru Preševa i mjerama koje je Ministarstvo pravde preduzelo kako bi policija obavila svoj posao ako spomenik ne bude uklonjen, naglasivši da država Srbija neće provocirati sukobe, ali isto tako neće dozvoliti ni otvorene provokacije.

(Blic/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog