Kultura

Mitrić nagrađen u Budimpešti (VIDEO)

BUDIMPEŠTA - Radomir D. Mitrić, dobitnik je nagrade „Milovan Vidaković“ koju, za najbolju kratku priču, dodjeljuju Srpske nedjeljne novine u Budimpešti.

Nagrada će ovogodišnjem dobitniku biti uručena na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji koju Samouprava Srba u Mađarskoj organizuje 26. januara.

"Nije prvi put da u gradu neki ljudi vrijedno rade, skromno i tiho, a da za njih čujemo tek kada signal o tome nenadano stigne iz daleka, kao što je to sada bio slučaj", kažu u Radio-televiziji Kragujevac.

"Tek pošto je iz Budimpešte došla vijest o nagradi koja je dodjeljena Mitriću sreli smo se sa njim i ostali zatečeni njegovom genijalnošću i sopstvenim neznanjem da u našoj sredini stvara pisac takvog formata", dodaju novinari koji su posjetili Mitrića.

Milovan Vidaković, u čiju čast je ustanovljena i čije ime nosi nagrada koju dodjeljuju Srpske nedeljne novine u Budimpešti, smatra se rodonačelnikom srpskog romana.

Radomir D. Mitrić, rođen je u Jajcu. Studij književnosti Filozofskog fakulteta završio je u Banjaluci, gdje je živio i radio do preseljenja u Kragujevac.

Svojevremeno bio pobjednik Festivala poezije mladih u Vrbasu, dobitnik je Brankove i nagrade „Miloš Crnjanski“, bio je pobjednik Međunarodnog konkursa poezije u Trstu na kome su učestvovali pisci iz više od devedeset zemalja.

Do sada je objavio pet knjiga poezije, a njegov roman „Šum Panonskog mora“, izašao je u ediciji „Putevi“ Izdavačke kuće „Mono i Manjana“. Djelo je postalo i dobitnik književne nagrade "Poziv na putovanje" koju izdavačka kuća "Mono i Manjana" dodeljuje za prvu proznu knjigu.

Najnovija nagrada za kratku priču budimpeštanskih Srpskih nedjeljnih novina biće mu uručena 26. januara na Svetosavskoj akademiji Srba u Mađarskoj.

Rtk.co.rs/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog