Kultura

“Mucava ljubav” pobjednik “Kustendorfa”

Mokra Gora – Film “Mucava ljubav” režisera Jana Carlevskog osvojio je zlatno jaje ovogodišnjeg Šestog međunarodnog fimskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Drugu nagradu i srebrno jaje osvojio je film “Barvalo” Rasmusa Klostera Broa iz Danske, a treće mjesto i bronzano jaje osvojio je film “Tateh” Janiva Lintona iz Izraela.

Nagradu za najbolju kameru “Vilko Filač” osvojio je film “Don Sabas” Huana Manuela Zunjige iz Meksika.

 O filmskim nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu Alona Kimhi, predsjednica, te članovi Oleg Jeknić i Majkl Hausman, dok je žiri za kameru činio dvojac Svetolik Mića Zajc i Martin Šec.

Slavni poljski režiser Januš Kaminski, bio je iz ličnih razloga spriječen da dođe na festival.

Prije same ceremonije dodjele nagrada, publika je uživala u nastupu folklornog ansambla “Kopaonik” iz Leposavića, te projekciji kratkog filma koji je napravljen na 35 milimetara, ruskog režisera Borisa Kazakova.

Prema riječima direktora i osnivača festivala Emira Kusturice, Kazakov je sve intervencije pravio ekserom na 35-ici, bez upotrebe digitalne tehnologije.

Kusturica se zahvalio svim mladim ljudima koji su učestvovali na festivalu uručio diplome i zahvalio im se što su došli u Srbiju.

Hvala vam što ste došli na “Kustendorf” u Drvengrad, srećan sam što smo imali priliku da vas ugostimo, te vam pružimo priliku da se družite sa svjetski poznatim režiserima i sklopite nova poznanstva. Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti napravimo jedan bolji svijet kroz umjetnost – zaključio je na kraju festivala Kusturica.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog