Svijet

Sajber napadi u vrhu poslovnih rizika

Trideset i pet odsto preduzeća izgubilo je u 2012. godini poslovne podatke zbog zlonamjernih napada putem interneta, i 25 odsto podataka zbog nenadograđenih softvera koji su tako podložni napadima, pokazalo je istraživanje kompanije Kaspersky Lab.


Istraživanje je obuhvatilo mišljenje drugih IT stručnjaka i poslovnih lidera o IT bezbednosnoj situaciji u 2012., što predstavlja dobar izvor za analizu i pokretač za preduzimanje stručnih koraka u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Polovina anketiranih kompanija smatra da su sajber prijetnje na listi top poslovnih rizika odmah iza ekonomske nestabilnosti.

Dobar dio firmi, čak 37 odsto, ozbiljno brine o šteti koja može biti nanijeta brendu i ugledu, a prouzrokovana je sajber-bezbjednosnim problemima, dok se 31 odsto preduzeća plaši krađe intelektualne svojine.

Što se tiče eksternih prijetnji, 61 odsto kompanija je pretrpjelo zlonamjerne napade tokom 2012., a više od polovine anketiranih smatra da je bilo uznemiravano neželjenom poštom (spam).

Neke od kompanija, njih 31 odsto, suočilo se sa odlivom podataka koje su nenamjerno izazvali zaposleni, a 40 odsto je doživjelo situacije da je ranjivi softver, podložan napadima, mogao nanijeti štetu. Zanimljivo je da je trećina kompanija imala unutrašnje prijetnje, jer je neko od zaposlenih izgubio mobilni telefon.

Istraživanje je pokazalo da, što se tiče top IT bezbjednosnih mjera, 67 odsto kompanija ne samo da je koristilo antivirus zaštitu, već je smatra i najboljom bezbjednosnom merom, a približno isti broj preduzeća implementirao je "patch" menadžment i smatra da je to veoma važno za zaštitu.

U istraživanju je učestvovalo više od 3.300 IT stručnjaka iz 22 zemlje svijeta, iz malih, srednjih i velikih preduzeća.

(Tanjug/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog