Svijet

U recesiji cvjeta posao za statiste

BEOGRAD - Globalna recesija je pored mnogo problema inicirala i potrebu za smišljanjem novih načina zarade novca.

Najmaštovitiji su po običaju bili Amerikanci. Kao dva najbizarnija zanimanja su se izdvojila, moler za travu i posao statiste u kancelariji.

Prilikom propasti tržišta nekretnina u Americi, kada su kreditori počeli da vrše zapljenu kuća, čitava naselja su ostajala prazna. Tako su travnjaci ispred kuća bivali neodržavani, i sušili se pod uticajem sunca.

To bi sve škodilo ukoliko je vaša kuća ostajala među rijetkim koje nisu oduzete. Zato bi ste u tom slučaju angažovali molera, koji bi komšijske travnjake prefarbao zelenom bojom, ne bi li kupac vaše kuće mislio kako je naselje poželjno za život, i ne bi usljed velike ponude pokušao da vam spusti cijenu.

Drugi recesioni posao je posao statiste. Kada nastupi kriza prvi način da se smanje troškovi su otpuštanja. U najtežim slučajevima se dešavalo da se otpusti i po 80 odsto radne snage, čineci da prizor koji steknete kada uđete u veliku kancelariju sa mnoštvom boksova, bude zaprepašćujući.

Prazne kancelarije ne odaju dobar utisak ukoliko se spremate da uđete u poslovnu relaciju sa takvom kompanijom. Zato kada očekujete neku bitnu posjetu, imate šansu da iznajmite statiste, plaćajući ih na sat da sjede u kancelarijama, i da glume da su vam zaposleni, barem dok ne prođe ta bitna poslovna posjeta.

Ovaj posljednji primjer su Srbi podigli na još viši nivo. Nedavno je prilikom prodaje jednog mini tržnog centra u Beogradu, kompanija koja je prodavala centar je plaćala dnevnicu ljudima da šetaju po njihovoj inače polupraznoj trgovini, dok im je u posjeti bio potencijalni kupac iz Slovenije, kako bi isti mislio da ulazi u dobru investiciju.

Vesti.rs/Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog