BiH

500 novih računa blokirano za jedan mjesec

Banjaluka - Blokiran račun početkom ovog mjeseca u BiH je imalo 36.536 firmi, što je u odnosu na prošli mjesec više za 313 preduzeća, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Time je nastavljen trend povećanja firmi u blokadi koji je zabilježen proteklih mjeseci, što je, prema riječima ekonomista, još jedan pokazatelj lošeg stanja u privredi.

Ukupan broj blokiranih računa u februaru u odnosu na prošli mjesec povećan je za 501 račun.

U BiH je na početku ovog mjeseca bilo blokirano 59.625 računa, dok je u januaru ukupno bilo blokirano njih 59.124 - navodi se u izvještaju Centralne banke BiH.

Na ovoj listi ponovo su se našle male prodavnice i uslužne radnje, srednja i velika preduzeća, udruženja, sportski klubovi i drugi.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je ekonomska situacija u zemlji veoma loša i da, s obzirom na to da nadležne institucije ne čine ništa da to poprave, firme upadaju u sve veće probleme.

Niko od predstavnika nadležnih institucija se ne uzbuđuje previše zbog pada privredne aktivnosti i pada priliva sredstava u fondove, a to su glavni pokazatelji da je došlo do zatvaranja firmi i slabljenja njihovog potencijala - naglasio je Pavlović.

On je istakao da broj blokiranih računa pokazuje da nelikvidnost ozbiljno ugrožava privredu i da je neophodno da se što prije donesu mjere koje bi popravile trenutnu situaciju.

Prvi i osnovni problem je nelikvidnost preduzeća, odnosno nedostatak gotovog novca u opticaju. Veliki problem predstavljaju i zakonski propisi koji ne dozvoljavaju da se neke ušteđevine, koje firme imaju, vrate u platni promet - rekao je Pavlović i dodao da privrednici danas uglavnom mogu da se oslone samo na banke, što im u mnogome otežava situaciju.

Banke su, takođe zbog krize, postale sve strože i pristup novcu je skoro nemoguć - naglasio je Pavlović.

Blokirani

Između ostalih, blokiran račun imaju “Željeznice FBiH”, Dom zdravlja u Modriči, preduzeće “Rankom-inženjering” iz Bijeljine, “Božen-kozmetik” Bijeljina, Fabrika šećera Bijeljina, opština Ugljevik opštinska uprava, “Nova forma” iz  Šamca, “Energoinvest - rasklopna oprema” iz Istočnog Sarajeva, šumska gazdinstva “Čemernica” i “Doboj” i drugi.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog