Region

Popović: Hrvatska da se suoči sa zločinima počinjenim u njeno ime

BEOGRAD- Potpredsjednik Skupštine Srbije Nenad Popović izjavio je sinoć u Beogradu da Hrvatska mora da se suoči sa zločinima koji su počinjeni u njeno ime, i to počevši od prvog logora smrti u Drugom svjetskom ratu – Jadovna, "zaključno sa zločinima u `Oluji` – najvećem etničkom čišćenju u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas".

Popović je na otvaranju izložbe posvećene stradanju Srba i Jevreja u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ - Jadovno - Gospić - Pag, istakao da je Jadovno osnovano isključivo sa svrhom da se unište Srbi i Jevreji.

On navodi da je u Jadovnu na najmonstruozniji način za manje od dva mjeseca ubijeno više od 40.000 ljudi, a Srbija nije učinila dovoljno da međunarodna javnost sazna za ovaj zločin i "natjera Hrvatsku da poštuje nevine žrtve, zaštiti spomen-obeležja, istraži jame u koje su bacani Srbi i Jevreji i da ovaj stravičan zločin prizna i osudi".

"Da je učinjeno sve da svet sazna za ovaj stravičan zločin, danas ne bi bilo moguće da se u Vukovaru, gradu u kojem živi više od 30 odsto Srba, demonstrira protiv ćirilice, da se proteruje srpska kultura i pokušava da zatre svaki trag prisustva Srba", poručio je Popović.

On je istakao da "ovaj zločin mora da bude urezan u kolektivno pamćenje Srba" i poručio da je održivo pomirenje među narodima u regionu nemoguće sve dok se svi zločini ne priznaju i ne osude.

Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić je istakao da je u Jadovnu za svega 132 dana ubijeno 38.000 Srba, 2.000 Jevreja i oko 1.000 ideoloških protivnika tadašnjeg režima.

Ubijena su i čak 72 sveštenoslužitelja SPC, među kojima dva arhijereja.

Bastašić je istakao da se podsjećanje na stratišta poput Jadovna mora posmatrati i "u funkciji prevencije genocida".

(Sran/Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog