Region

Manastir Dečani pod opsadom

Rukovodioci opštine i ekstremne grupe žele da se probiju pred manastir da bi protestvovali pred njim - KFOR, Policija blokiraju kordonima pristup manastiru

Zbog pretnji od strane rukovodstva opštine Dečani i grupa koje već danima organizuju demonstracije u ovom gradu protiv manastira Visoki Dečani, a posebno njihove namere da danas protestvuju pred samim manastirom, iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava odlučio je da zatvori kapije manasitra za sve posetioce, prvi put u toku poslednjih 13 godina. Pristup manastiru je blokiran snažnim snagama policije i KFOR - a uz učešće italijanskih karabinjera.

Već danima manastir Visoki Dečani izložen je medijskim pritiscima i demonstracijama koje se održavaju u obližnjem gradu. Estremne grupe i opština koji stoje iza ove kampanje plasiraju najuvredljivije poruke sa otvorenim pretnjama povodom odlulke Vrhovnog suda Kosova da potvrdi imovinska prava manastira. Ovakvo ponašanje koje je direktno u suprotnosti sa vladavinom prava, doživljavamo kao neposrednu bezbednosnu pretnju i ne možemo dozvoliti da se pretnje prenose u neposrednu blizinu ove svetinje koja je i na listi Svetske kulturne baštine UNESKO i koja je već četiri puta do sada oružano napadana od strane onih koji danas forsiraju ovu kampanju. Namera demonstranata jeste da pred manastirom postave plakate sa uvredljivom sadržinom, pre svega natpis OVO JE NAŠ MANASTIR - DALjE RUKE OD NAŠE ZEMLjE! I slično.

Na dosadašnjim protestima pojavljivale su se parole i slogani da: manastir dečani nije srpski već albanski manastir, da su monasi na silu okupirali manastir i mnoge druge nečasne optužbe koje imaju za cilj zauzimanje ove svetinje, njene imovine i proterivanje monaštva SPC. Imajući sve ovo u vidu reč je o vladavini terora u ovoj opštini iz koje se sada pokušavaju proterati poslednji preostali Srbi, monasi, jer su svi drugi srpski stanovnici Dečana proterani odmah nakon rata. Ove akcije praćene su besomučnom medijskom kampanjom kosovskih medija koje gledaoce svakodnevno zasipaju najneverovatnijim neistinama koje imaju za cilj da podstaknu etničku i versku mržnju iako je poznato da je manastir za vreme rata pomagao i albanskim izbeglicama i snažno pozivao na poštovanje prava svih ljudi i mir u regionu, rekao je o. Sava.

Iguman manastira Visoki Deačni arhimandrit Sava Janjić obavestio je danas i strana predstavništva u Prištini, OEBS i EULEKS da je manastiru onemogućen normalan život i da opština Dečani ne samo da ne poštuje zakone već otvoreno radi preti etničkim čišćenjem ove teritorije. Iako je za normalne građane manastir Dečani velika prilika za razvoj Kosova, za ekstremiste srpske svetinje predstavljaju prepreku ka stvaranju etničkičistog albanskog društva.

Izražavamo iskreno žaljenje zbog ovakvog ponašanja opštinskih vlasti koje od prvog dana vode medijsku i političku kampanju da se pritiscima i pretnjama obori odluka Vrhovnog suda Kosova i manastiru Dečani oduzme 50% njegove imovine. Opština je ovladana pohlepom da manastirsku zemlju oduzme i privatizuje i za to da dobije dobije novčanu zaradu iako se zvanično ceo slučaj prikazuje kao borba za oslobođenje "albanskog manastira od monaha koji su ga okupirali". Da li će kosovski sud popustiti pod pritiscima i pretnjama koje su pre svega upućene manastiru i Crkvi ostaje da se vidi, rekao je otac Sava.

Vlada Kosova zvanično se obavezala pred međunarodnom zajednicom da će pružiti verske i pravne slobode crkvama i verskim zajednicama, uključujući i SPC i da će svetinje Crkve biti posebno zaštićene, što reguliše niz zakona Kosova. Međutim do sada se Vlada Kosova nije zvanično oglasila. Jedino je predsednik Skupštine poručio opštini Dečani da poštuje zakonske procedure.

(eparhija-prizren.com/

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog