Kultura

Želje čitalaca na prvom mjestu

Banjaluka - Biblioteke u Republici Srpskoj, osvježavajući književni fond, najčešće osluškuju želje i potrebe čitalaca. Književne nagrade takođe obavezuju biblioteke da se pisci laureati nađu na policama, jer čitaoci uvijek traže nagrađene naslove.

 Na nabavku knjiga najviše utiče novac. Ali, bez obzira na tu činjenicu, tokom cijele godine vodimo takozvani spisak desiderata. To su knjige koje su aktuelne, čitaoci ih traže i mi moramo da ih nabavimo - rekla je bibliotekar iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Aleksandra Rendić, dodajući da svaki dan zapisuju šta čitaoci traže.

Narodna i univerzitetska biblioteka RS dobija spiskove obavezne literature za studente njemačke, francuske, engleske i srpske književnosti i u skladu s tim nabavlja potrebne naslove.

Direktor Narodne biblioteke “Filip Višnjić” iz Bijeljine Jovan Cvjetković ističe da uvijek nabavljaju obavezan primjerak knjige, ali da im dobro dođe literatura koju dobiju na poklon. Smatra da su potrebe i zahtjevi čitalaca veoma važni kada je riječ o kriterijumima za kupovinu knjiga.

Slično stanje je i u Narodnoj biblioteci Doboj, gdje takođe oskudijevaju sa knjigama svježijeg datuma.

Nove naslove kupujemo veoma rijetko, što je zabrinjavajuće. Ne potcjenjujem ostale vidove nabavke, ali samo kupovinom se može profilisati fond biblioteke u skladu sa potrebama i zahtjevima korisnika usluga - kaže direktor Narodne biblioteke Doboj Dragica Lazić.

Dodaje da je usklađenost fonda biblioteke sa sve kompleksnijim zahtjevima čitalaca jedan od bitnih uslova za njeno postojanje i efikasno funkcionisanje, te da knjige nabavljaju u skladu sa potrebama i zahtjevima članova biblioteke.

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo knjige nabavljaju tokom cijele godine.

 U 2012. godini fond smo obnovili sa 3.100 novih naslova, ali u tom broju tek jedna trećina je nabavljena kupovinom. Značajan dio knjiga došao je putem obaveznog primjerka (oko 600 novih naslova), što pokazuje razvoj izdavačke djelatnosti u Republici Srpskoj, posebno u segmentu objavljene stručne literature - rekla je direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Ljiljana Knežević.

Podsjeća da ova biblioteka svake godine znatno obogati fond i na osnovu knjiga koje dobiju na poklon.

Pošto imamo skroman budžet za nabavku, veoma pažljivo biramo izbor novih knjiga. Prioritet su nam kapitalna izdanja koja svjedoče o našoj tradiciji i kulturi, nagrađene knjige, kao i stručna literatura prema potrebama Univerziteta u Istočnom Sarajevu - ističe Kneževićeva.

Narodnoj biblioteci u Trebinju najveću pomoć pružaju knjižare nudeći odgođeno plaćanje, potvrdila je direktor ove biblioteke Danica Kuduz.

Prvenstveno kupujemo aktuelne naslove, a knjige najčešće nabavljamo od vlastitog novca. U posljednje vrijeme povećao nam se broj čitalaca koji traže knjige koje još nismo kupili. Zahtjeve čitalaca bilježimo u “svesku želja”. Sve aktuelne naslove imamo u biblioteci, ali ne u dovoljnom broju - kazala je Kuduzova.

Statistika knjižara

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” iz Prijedora je tokom prošle godine postojeći knjižni fond od 55.000 bibliotečkih jedinica upotpunila sa 1.441 novom  knjigom, 239 doniranih knjiga i 490 serijskih publikacija, a zbirku obaveznog primjerka sa 451 jedinicom.

 U popunjavanju postojećeg fonda knjiga uglavnom pratimo statistiku knjižara u okruženju, najtraženije naslove, a konsultujemo se i sa izdavačkim  kućama  i njihovim  ponudama - kaže direktor ove biblioteke Mara Ećim.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog