Intervju

INTERVJU ZA FRONTAL - Mladen Miljanović: Kultura se mora izdići iznad dnevno-političkih sukoba

Akademski slikar iz Banja Luke, Mladen Miljanović predstavljaće BiH na 55. Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji.

Uz zajedničku podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture RS, i u dogovoru s predstavnicima MSU RS i Umjetničke galerije BiH, Sarita Vujković i Irfan Hošić, kustosi projekta, usaglasili su se da Bosnu i Hercegovinu u Veneciji predstavlja Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, izložbom umjetnika Mladena Miljanovića.

Izložba će biti predstavljena u palati "Malipjero" u četvrti San Marko u strogom centru Venecije, u neposrednoj blizini palate "Gracija" ključnog mjesta za Venecijansko bijenale koji će se održati od 1. juna do 23. novembra ove godine.

Kako je došlo do izbora za predstavnika BiH na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu?

Izbor umjetnika ove godine za predstavljanje BiH na bijenalu su vršila dva imenovana kustosa. Imenovani su kustosi Sarita Vujković i Irfan Hošić, a nakon toga se vršilo imenovanje i selekcija umjetnika. Kako je naglašeno na prezentaciji prije nekoliko dana, ovo je model na osnovu kojeg se pokreće učešće BiH na bijenalu i to je najbitnija činjenica.

Sa izložbe u Muzeju moderne umjetnosti (MUMOK) u Beču , Mladen Miljanović 

Šta znači biti prisutan i na koje načine se pripremate za učešće?

Prisutanost na bijenalu prije svega za BiH koja ima mnogo neriješenih problema u kulturi znači veliki pomak. Trebalo bi, i ja se nadam, da će ovo biti jedan početak uvođenja određene vrste reda i strategije kulturne politike. Sa druge strane, prisutnost na bijenalu za mene kao umjetnika je jedan veliki izazov, ali i ogromna odgovornost koje ona nosi. Izazov se ogleda u formalnom smislu kroz proces pripreme radova, te njihovo što bolje smještanje u prostor izložbe. Vrlo je bitno to kako će radovi izgledati u tom specifičnom prostoru Palate Malipiero u Veneciji. Većina prostora u Veneciji su netipični za izlaganje, iz jednostavnog razloga jer nisu građeni za te namjene.

Tvoja lična nadanja i očekivanja od cijelog predstavljanja?

Mislim da ne treba praviti spektakl od toga, ali treba biti svjestan značaja ove izložbe. To kažem iz razloga jer ne treba imati prevelika očekivanja, to će biti izložba koja će biti otvorena, nadam se i posjećena te postaviti nas u rang drugih država koje konstantno učestvuju na bijenalu. Ono što možemo očekivati u odnosu na druge države jeste interesovanje za paviljon pobuđeno činjenicom da nas nije bilo 10 godina na bijenalu. Sa druge strane ja kao umjetnik nemam neka velika očekivanja, da će to predstavljanje promijeniti nešto posebno u mom životu i radu. To je izložba kao bilo koja druga, samo što je specifična lokacija i manifestacija na kojoj će biti predstavljena.

Ovo je prvi put da BiH se zvanično učestvuje na ovoj manifestaciji. Da li to znači da se ipak uspio naći zadovoljavajući oblik prezentacije od strane entiteta?

Mislim da su sa ovim modelom nekako svi zadovoljni, ono što ja mislim jeste da umjetnici treba da budu zadovoljni. U tom smislu vrlo je bitno da se krenulo sa realizacijom učešća, a da je normalno da se u budućnosti model mijenja i poboljšava shodno uslovima i okolnostima. Sa druge strane mislim da su se trebale pojaviti dobre, iskrene i otvorene namjere za ovaj dogovor. To je nešto što je ipak moralo doći kao volja čelnih institucija u BiH da se riješi ovo pitanje.

Čini se da je i politika kočila i dalje koči mnoge umjetničke projekte i/ili predstavljanja. Koliko se ovakvo ozračje odražava na same umjetnike, njihov rad i njihove želje?

To je nešto čemu smo konstantno svjedoci, mislim da niko nema pravo da koči kulturu i njen razvoj. Mi moramo postati društvo koje će prije svega njegovati kulturne vrijednosti. To je pretpostavka za zdravu zajednicu i svjesno građansko društvo. Kultura se mora izdići iznad dnevno-političkih sukoba, a umjetnici jednako tako treba da budu sposobni da pomognu u tom procesu. Neminovno je to da umjetnici kao seizmolozi bilježe sve društvene promjene, i da pokušavaju da predvide (ako već ne mogu da spriječe) one zemljotrese koji će doći.

Da li pored Bijenala planiraš u međuvremenu još neke izložbe?

U srijedu putujem za Njujork gdje će 28.02. biti otvorena moja samostalna izložba u MC Galleriji na Menhetnu. Na toj izložbi će biti predstavljeni posljednji radovi iz serije pod nazivom "Laku noć - Stanje tijela". Nakon toga spremam učešće na jednoj izložbi u MAXXI muzeju u Rimu koju kurira Frančesko Bonami, a poslije nje i drugu koja će biti predstavljena u Milanu. Jednako tako u Beču ću ove godine učestvovati sa nekoliko radova na jednoj izložbi koju organizuje KulturKontakt Austrija.

Mladen Miljanović, Occupo, instalacija, Neue Galerie Grac, 2007.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog