EU integracije BiH

„Parlament za Evropu“ - Kako parlamentarni predstavnici mogu ubrzati usklađivanje pravnih propisa s propisima EU

Članovi komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine RS, Parlamenta FBiH i predstavnici Skupštine Brčko distrikta sastaće se u petak, 22. februara 2013. godine u okviru inicijative „Parlament za Evropu“, koja se održava pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Na ovom sastanku, oni će razgovarati  o koracima koji moraju biti poduzeti kako bi se ostvario napredak u pitanjima u vezi sa podnošenjem vjerodostojne aplikacije za članstvo i prioritetima iz Izvještaja o napretku BiH za 2012. godinu.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi i savjetnik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Saša Marić otvoriće prvu sjednicu diskusijom o ključnim zadacima BiH na putu evropskih integracija, kao i o napretku u ostvarivanju Mape puta u vezi sa Političkim dijalogom na visokom nivou. Na ovom sastanku, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) Nevenka Savić će se fokusirati na praktične izazove s kojima se Direkcija suočava u nedostatku političkog dogovora o ključnim evropskim pitanjima.

Tokom sastanka sa zvaničnicima iz EU, parlamentarci iz BiH će imati priliku da čuju o regionalnim iskustvima parlamentaraca u pripremi vjerodostojnog zahtjeva za članstvo u EU te o ubrzanju tempa usklađivanja pravnih propisa.

Ovo je peti ciklus inicijative „Parlament za Evropu“, koja okuplja parlamentarce iz Bosne i Hercegovine kako bi zajedno s zvaničnicima iz EU, parlamentarnim predstavnicima država članica EU i susjednih zemalja raspravljali o načinima na koje mogu unaprijediti proces pridruživanja BiH EU.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog