Kultura

Uprkos izostanku pomoći časopis "Nosorog" i ove godine predstavlja izložbu karikatura

BANJALUKA - Izložba radova pristiglih na Šesti međunarodni konkurs karikature časopisa "Nosorog" biće otvorena večeras u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS sa početkom u 18 časova.

Tema ovog šestog konkursa je bila “Sjedinjenje Američke Države”, koju je pred karikaturiste postavio  Goran Kljajić, idejni osnivač i časopisa i međunarodnih takmičenja karikature.

“Teme treba da budu takve, da privuku autore svojom provokativnošću, jer mi u odnosu na druge konkurse karikature raspolažemo smešno malim nagradama, pa je siguran način da ih privučemo aktuelnost i kvalitet teme”, kaže Miladin Berić iz časopisa “Nosorog”.

Na konkurs je pristiglo 176 radova, autora iz svih dijelova svijeta, a otprilike 150 karikatura će biti izloženo, dok će posjetioci izložbu moći pogledati u narednih mjesec dana.

Na otvaranju će govoriti direktorica NUB RS Ljiljana Petrović-Zečić, Nebojša Kuštrinović, te satiričar i pjesnik Miladin Berić iz časopisa “Nosorog”.

Međunarodni konkurs karikatura je jedna od ukupno četiri stalne godišnje aktivnosti koje organizuju časopis Nosorog, odnosno Udruženje "Tale", koje je i izdavač "Nosoroga". Pored konkursa tu su Festival komičnog i kritičnog "Smejada", Nosorogova Novogodišnja Zezancija (koja će, moguće, od ove godine da promeni zadnju reč u: Mudrovanje i Festival "Zlatni ris Srpske".

Na pitanje da li je planirano da se odabrani radovi publikuju u "Nosorogu" kažu da nemaju para, da je nekad bilo, ali sada više nema.

“Ipak, napravili smo posebno izdanje časopisa "Nosorog" (štampano izdanje u boji), ali s obzirom da je to za nas skupo, nije to veliki broj, više bibliofilski. U tom tematskom broju predstavljene su 30 zadnjih selektovanih karikatura”, kažu izdavači časopisa.

“Iako imamo stalne aktivnosti (šest konkursa karikature, šest "Smejada", četiri "Zezancije", jedan "Ris") mi nismo sigurnu u njihovo događanje, jer nemamo razumijevanje ni gradske uprave, ni ministarstva kulture RS, da nam uopšte dodjele neka sredstva za te događaje, a kamoli da ih dadnu na vrijeme, tj. početkom godine. Tako da trenutno buduću izložbu karikature ne možemo predvideti, ni da li će je biti, ni kad, jer činovnici jednostavno ne razumiju šta je kultura, i kakav je to doprinos kulturi i afirmaciji grada, kada se skupe radovi autora iz nekoliko desetina zemalja”, ističe Berić i dodaje da ipak, mogu najaviti, da će se 7. Festival komičnog i kritičnog "smejada" (Smej-Jada, Sve-Jada, Smej-Iz-Ada) održati 29. marta (petak), sa početkom u 19 časova, u Banskom dvoru, sala Vijećnica.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog