EU integracije BiH

Sastanak u Briselu Radojičić-FIle - Ovaj mjesec ključan za EU integracije BiH

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i komesar EU za proširenje Štefan File ocijenili su danas u Briselu da je narednih mjesec dana ključno za budući proces evropskih integracija BiH.

"U tom intervalu je potrebno postići dogovor o primjeni odluke `Sejdić-Finci` u BiH, kako bi došlo do ratifikacije Sporazuma o pridruživanju i stabilizacija i kasnije se stekli uslovi za podnošenje kredibilne aplikacije za status člana", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Zajednički je ocijenjeno da Republika Srpska igra važnu ulogu u procesu iznalaženja rješenja i pozdravljeni su opšti napori Republike Srpske u procesu evropskih integracija gdje može da odigra ulogu lidera u BiH.

Ocijenjeno je kao izuzetno važno da se nastavi proces dogovaranja o mehanizmu koordinacije i komunikacije o evropskim pitanjima u BiH.

File je izrazio interesovanje za proces izbora nove vlade Republike Srpske.

Radojičić je upozorio na potrebu da sa popis stanovništva organizuje u BiH u oktobru ove godine, te da se otklone vidljivi nedostaci u izbornom sistemu koje se, prije svega, odnose na nejasnoće kod registracije i prava na glasanje glasača u BiH.

Najavljen je nastavak sastanaka na vrhu u procesu evropske agende koji su otvorili lideri vodećih političkih partija u BiH prošle godine.

Planirano je da evropski komesar File i najviši predstavnici Savjeta Evrope nastave dijalog sa domaćim liderima u BiH o evropskoj agendi u najskorije vrijeme.

Tokom višednevnog boravka u Briselu, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić razgovarao je u odvojenim susretima sa poslanicima u Evropskom parlamentu Hanesom Svobodom, Anom Ibrišagić i Katarinom Nevedalovom.

Hanes Svoboda, koji je šef poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, pojasnio je stav EU da, ukoliko BiH u narednih nešto više od mjesec dana ne uspije riješiti pitanje "Sejdić – Finci" da rizikuje da ostane iza ostalih zemalja u regionu i značajno izgubi tempo u evropskim integracijama.

Prema riječima Svobode, dok su druge zemlje Balkana već došle do datuma pregovora ili imaju status kandidata za članstvo u EU, BiH još uvijek nije u stanju podnijeti kredibilnu aplikaciju i ukoliko u najskorije vrijeme ne riješi problem odluke "Sejdić – Finci" može se desiti da u naredne dvije godine BiH značajno zaostane za drugim zemljama regiona.

Poslanik Svoboda interesovao se i za potencijalni razvoj aktuelne političke krize u FBiH i mogućnosti postizanja dogovora, kao i za ispunjavanje drugih uslova koji se tiču evropskih integracija i ulogu međunarodne zajednice u BiH.

U razgovoru sa poslanicima Anom Ibrišagić i Katarinom Nevedalovom najviše riječi je bilo o provođenju odluke "Sejdić – Finci" i o predstojećoj rezoluciji o BiH, koju bi Evropski parlament trebao razmatrati do polovine aprila.

Radojičić je iznio stavove iz Republike Srpske, koji se odnose na aktuelna ekonomska i politička kretanja, a o kojima postoji ocjena u nacrtu rezolucije.

Radojičić je posjetio je i Parlament njemačke govorne zajednice u Belgiji i razgovarao sa predsjednikom Parlamenta Aleksanderom Mizenom.

Predsjednik Parlamenta njemačke govorne zajednice upoznao je Radojičića sa modelom organizacije autonomije njemačke govorne zajednice, koja se nalazi u sastavu regiona Valonije, ali ima autonomiju i nadležnosti u nekoliko oblasti, te ima svoj Parlament i Vladu sa nekoliko ministarstava.

Radojičić se interesovao za mehanizme komunikacije i koordinacije između regiona i jezičkih zajednica u Belgiji, sa posebnim pitanjem koje se odnosi na sam status Parlamenta i njemačke zajednice koja pokriva devet opština i oko 75.000 stanovnika.

Predsjednik Radojičić pozvao je Mizena da posjeti Banjaluku i Narodnu skupštinu Republike Srpske.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog