Kultura

Stana Katić - od izbjeglice do holivudske zvijezde

"Moji roditelji su morali da budu jaki. Kao doseljenici, morali su da prevaziđu jezičke barijere i da krenu ispočetka bez ikakve finansijske sigurnosti, u potpuno novom svetu", izjavila je kanadska glumica srpskog porijekla.

Kanadska glumica srpskog porijekla Stana Katić, koja je najpoznatija po ulozi  detektivke u seriji “Castle”, u intervjuu za “Njujork post” priča o svojoj porodici, o tome kakav uticaj je na njen život imalo odrastanje u Kanadi nakon što je iz Hrvatske izbjegla sa roditeljima.

Hvaleći glumačke sposobnosti lijepe Srpkinje, “Njujork post” piše i da je ona u ulozi detektivke Kejt Beket u popularnoj seriji “Castle” postigla ono za šta su glumice ranije morale da se bore – poštovanje muških kolega.

- Tvorac serije Endrju Marlou veruje da je svet spreman za moju generaciju žena, na način na koji to nije bio slučaj s našim majkama. Ne kažem da se žene i danas ne suočavaju sa seksizmom, ali više se ne postavlja pitanje: ‘Da li mogu da postanem predsjednica’. Sada se kaže: ‘Naravno, mogu da uradim sve što poželim’ – kaže Stana Katić (na engleskom je znaju kao Stanu Katik).

Taj stav su joj, kako kaže, još od djetinjstva usadili roditelji, Srbi iz Hrvatske, koji su se najprije upoznali na studijama u Londonu, a kasnije preselili u Kanadu, a potom i u SAD.

- Oni su oduvijek podsticali debatu i razgovore o politici, istoriji i matematici. Oduvijek sam imala pravo na svoje mišljenje i ugao posmatranja, kao i pravo na iskazivanje tog mišljenja. Takva je istorija moje porodice. Svi su morali da budu jaki. Kao doseljenici, morali su da prevaziđu jezičke barijere i da krenu ispočetka bez ikakve finansijske sigurnosti, u potpuno novom svijetu – kaže Stana Katić.

Njeni roditelji su u “novom svijetu” počeli da se bave proizvodnjom namještaja, i to je bila prva faza u razvoju Katićeve. Ona i njena sestra i četvorica braće pretvorili su ogromno porodično skladište u svoje igralište, a od kutija su pravili dvorce na nekoliko spratova.

Osim toga, ona je podsticala braću i sestre da stalno prave dječije predstave, a to je radila i u školi.

- To je dio onoga što me danas pokreće. Volim da istražujem šta znači biti živ kroz maštu, uranjajući u psihu drugih ljudi. Mislim da svaka osoba ima kapacitet da izrazi sve emocije. To je samo nama u manjoj ili većoj meri prihvatljivo, u zavisnosti od toga kako smo odgojeni i kakva smo iskustva imali u životu. Radi se o saosjećanju s drugom osobom, ali i prepoznavanju sebe u njoj – kaže glumica.

(Blic/Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog