Kultura

“Banjalučanke” jedine predstavljaju RS u Budimpešti

Banjaluka - Ženski kamerni hor “Banjalučanke” jedini je predstavnik Republike Srpske i BiH na 14. internacionalnom horskom takmičenju u Budimpešti koje će biti održano od 24. do 28. marta u glavnom gradu Mađarske.

U jeku priprema za takmičenje u Budimpešti naš hor je iz centra Svjetske horske asocijacije dobio radosnu vijest. Poslije redovnog ažuriranja rang-liste najboljih horova svijeta značajno smo napredovali na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta.

Sada se nalazimo na devetom mjestu, kao najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope - rekao je kompozitor i dirigent ženskog kamernog hora “Banjalučanke” Mladen Matović.

Takmičenje u Budimpešti je bijenalnog karaktera i na njemu se ove godine očekuje učešće više od pedeset horova iz Estonije, Japana, Njemačke, Kine, Rusije, Izraela, Litvanije, Indonezije, Švedske, Slovenije, Turske, Ukrajine i SAD.

Publici u Budimpešti predstavićemo se vrlo zahtjevnim takmičarskim programom domaćih i stranih autora - kaže Matović.

Hor “Banjalučanke” je u prethodnom periodu osvojio niz značajnih nagrada od kojih se posebno ističu zlatne medalje osvojene na takmičenjima u Lincu, Veneciji, Amsterdamu i na Malti, te dva olimpijska srebra osvojena u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama.

Poslije nedavne proslave i obilježavanja 35 godina postojanja i rada hora pred nama je novo iskušenje i učešće na jednom od najrespektabilnijih horskih takmičenja u okviru Svjetske horske asocijacije “Interkultur” - ističe Matović.

Podsjeća da hor “Banjalučanke” djeluje u okviru Udruženja umjetnika “Art puls” i da su značajnu pomoć pri odlasku na festivale pružile nadležne institucije grada Banjaluka i Republike Srpske.

Olimpijada

Kontinuitet učešća našeg hora na etabliranim međunarodnim horskim takmičenjima je izuzetno značajan. Osvajanjem olimpijskog srebra u Sinsinatiju (SAD) prošle godine, na takmičenju koje je okupilo oko pet stotina horova iz sedamdeset zemalja, naš ansambl ostvario je pravo direktnog učešća na idućoj Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi 2014. godine - kaže Mladen Matović.

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog