Kultura

MSURS najavio izložbu djela slikara Milana Konjovića

Povodom dvadesetogodišnjice smrti slikara Milana Konjovića (1898-1993) u saradnji sa „Galerijom Milan Konjović“ iz Sombora (u kojoj se nalazi oko 1080 radova velikog umjetnika) Muzej savremene umjetnosti RS će organizovati izložbu ovog istaknutog srpskog slikara XX vijeka.

MSURS već dvije godine uspješno realizuje projekat prezentacije memorijalnih galerija Republike Srbije. Podsjećamo, u junu 2011. u saradnji sa Fondacijom „Milenin dom“, Požarevac, bila je postavljena izložba Milene Pavlović Barili, a avgusta 2012. godine izložba  Save Šumanovića, u saradnji sa  Galerijom, „Sava Šumanović“, Šid .

Kako su obje ove izložbe zabilježile rekordnu posjećenost i naišle na izuzetnu pažnju šire, ali i stručne javnosti namjera Muzeja je i da tokom 2013. godine poentira istim uspjehom.

S tim ciljem planirana je izložba slika Milana Konjovića, a uz nju banjalučkoj publici trebala bi biti predstavljena i izložba „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“, autorke dr Jasne Jovanov , upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog  u Novom Sadu .

Fokusiranjem fotografije u okviru opusa najznačajnije slikarke Moderne, otkriva se do sada malo poznatog aspekt njenog rada. Fotografije Nadežde Petrović svjedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u srpskoj fotografiji, a posebno o činjenici da se radi o prvoj srpskoj umjetnici koja se kontinuirano bavila ovim medijem.

Iako na ovoj izložbi u Banja Luci, zbog nedostižnih finansijskih sredstava za osiguranje, neće biti zastupljene slike Nadežde Petrović, produkcija i postavka projekta dr Jasne Jovanov svojom atraktivnošću teme i multimedijalnom realizacijom – video, originalni predmeti, fotografije i printovi Nadeždinih remek djela, biće snažan susret sa umjetnošću i nevjerovatnim životom jedne od najznačajnijih ličnosti sveukupne srpske umjetničke i intelektualne istorije.

(Frotnal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog