Intervju

Dervo Sejdić: Podržavam prijedlog iz Republike Srpske ali da u Dom naroda ide pet predstavnika ostalih

Lideri vodećih stranaka u BiH sastaće se 11. aprila u Mostaru kako bi razgovarali o planu i rokovima za presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci protiv BiH“. Izjave bh lidera i predstavnika Evropske komisije date nakon razgovora u Briselu, u petak, 22. marta nagovještavaju optimizam da bi sastanak u Mostaru trebalo da bude korak naprijed, ali i da je dogovor još jako daleko. O očekivanjima, mogućnosti poništavanja izbora 2014, modelima za primjenu presude i usaglašavanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, te daljim planovima u borbi za ravnopravnost u BiH za „Frontal“ je govorio Dervo Sejdić, koordinator Saveza Roma BiH i jedan od apelanata od čijeg slučaja zavisi evropska, ali i svaka druga budućnost BiH.

Do sastanka 11. aprila bi trebalo da bude spreman plan za primjenu presude Sejdić i Finci. Kakva su očekivanja za ovaj rok?

Ta najnovija situacija u Briselu koja se desila na tom sastanku... Prvo da kažem da nisam vidio nikakav zvaničan dokument o dogovoru ili o prijedlogu dogovora. Sve što znam, to je iz medija. Ono što pričaju jedni, odnosno drugi, da li opozicija ili pozicija meni nikako ne daje nekakav zdrav razum, smisao da su oni uopšte razgovarali o pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno građanima BiH koji se ne deklarišu kao konstutivni. Mislim da se priča vodila o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, a ne o „Sejdić-Finci“ predmetu. Oni misle iza kulisa provesti tu presudu. Šta nas interesuje kako će se birati predsjednik države? Šta nas interesuje koliko će biti predsjednika države? Nas interesuje...

Suštinska ravnopravnost?

Upravo. To je samo neko od njih u jednom momentu rekao kao „svi će se moći kandidovati“. Sve što riješe i sve što su se na tom sastanku dogovarali je da se obezbijedi sigurnost konstitutivnih naroda kada je, recimo, izbor člana predsjedništva u pitanju - ja sad neću da kažem je li hrvatski, bošnjački ili srpski, ali uglavnom se cementira. Cementira se način izbora tako što ćemo mi pripadnici nekonstitutivnih možda imati na papiru nekakvu mogućnost, ali u praksi to neće biti izvodivo, pogotovo ako se bude uvodilo tih 10, ne znam, 11 izbornih jedinica, te, ono što je neko komentirao, distrikt Brčko se uopšte ne pominje. To je tako opširna priča, tako nesuvisla priča vezana za predmet da ja zaista nemam utisak da su oni razgovarali o nama i o presudi.

Neke su najave bile da bi EU i njene istitucije mogle da ospore izbore 2104. ukoliko se ovo pitanje makar i formalno ne riješi. Da li očekujete da će se ovo pitanje riješti do izbora 2014. godine? Kako gledate na to što je EU prihvatila izbore 2010. koji su provedene po Ustavu koji je diskriminirajući, a sada, uslovno rečeno, upozorava da će biti poništeni ako budu provedeni po tom istom Ustavu?

Ja mislim da i EU tu malo „mulja“. Baš tako da kažem. Mislim da je njima bitan bilo kakav dogovor i samo da se zove dogovor kako bi se, eto, moglo ići napred prema Evropi. Ja nisam siguran da i EU u ovom momentu razmišlja o usklađivanju Ustava BiH sa Konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Nisam siguran. 2010. su pustili izbore, a sad bi ih kao suspendirali. Ja sam poslije te 2010. godine podnio novu tužbu i u toj novoj tužbi sam naveo da tužim BiH zbog održanih izbora u takvom okruženju i, naravno, tražio sam nekakvu odštetu što je nešto deseto u odnosu na sam čin da su izbori održani u diskriminirajućem okruženju, što je konstatovano od strane Suda.

Taj proces je u toku?

Da. U decembru 2010. sam dobio potvrdu da je predmet  zaprimljen.

Jesu li vas pozvali do sada?

Nisu. To traje po dvije tri godine. Ja to očekujem tek od juna naredne godine. Može potrajati i više obzirom da sam sam. Znate, kad ima dva ili više predmeta, to ide brže - ovako će ići sporije.

Ali, ja očekujem da će se lideri dogovoriti, da će ušminkati to, ali samo da bi taj nekakav put prema Evropi ubrzali ili ispunili te nekakve zahtjeve, rokove. Koliko vidim, EU je spremna da prihvati bilo kakav dogovor samo eto da se kaže „mi smo se dogovorili, ispunili su se uslovi i mi idemo dalje“.
Ja nemam ništa protiv bh puta prema Evropi. Ja sam govorio da bih bio najsretniji čovjek na svijetu da se 23. decembra 2009. to desilo, da se provela presuda, a ona se stvarno može provesti ako se posmatra kao presuda i kao interes građana BiH koji nisu konstitutivni. Vrlo lako.

Koji je vaš prijedlog rješenja?

Formiranje kluba ostalih u Domu naroda. Mada nisam za to da u Domu naroda sjedi 5 Hrvata, 5 Srba, 5 Bošnjaka i 3 pripadnika nacionalnih manjina. Ako smo jednaki, onda neka bude i nas pet. A jednakost se pokazuje, između ostalog, i tim brojevima. Tri i pet nikad nisu bili jednaki. Ono što ja podržavam je prijedlog politike Republike Srpske. Izbor člana Predsjedništva: jedan iz RS, dva iz Federacije BiH – direktan izbor. I jedino gdje se ne slažem sa prijedlogom politike RS je to da u Dom naroda PSBiH ide tri predstavnika pripadnika ostalih i po pet konstitutivnih. E tu se ne slažem. Sve ostalo mi je u redu. Da zaključim, direktan izbor članova Predsjedništva - jedan iz RS dva iz Federacije, pet članova u klubu nacionalnih manjina u Domu naroda i to je to.

Ako to ne bude riješeno na taj način, kakvi su vam dalji planovi?

Sve ovisi o tome na koji način, u kojem obiimu i kako će biti provedena presuda. Ako to bude zaista ispunjavalo uslove iz presude, znači uskladjivanje Ustava sa Konvencijom o zaštiti ljudskih prava, ja ću biti presretan. Ukoliko iole osjetim bilo koju vrstu diskriminacije, ma prema kom građaninu BiH, ja ponovo idem na sud.

Ukoliko diskriminacija bude otklonjena, hoćete li iskoristiti pravo? Hoćete li se kandidovati?

Bože zdravlja!

Na koje mjesto?

Vidjećemo kako će biti provedena presuda. Kandidavat' se hoću, a na koje mjesto, dozvolite da sačekamo provođenje presude.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog