Svijet

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evrope i Japana

Evropska unija i Japan su zvanično pokrenuli pregovore za sporazum o slobodnoj trgovini (FTA). Cilj je sveobuhvatan sporazum robe, usluga i investicija eliminišući tarife, necarinske barijere i pokrivanje ostalih trgovinskih pitanja, kao što su javne nabavke, regulatorna pitanja, konkurencija i održivi razvoj.

Prva runda pregovora biće održana u Briselu od 15. do 19. aprila 2013, saopštila je Evropska komisija.

Japan je sedmi evropski najveći trgovinski partner u svijetu i drugi evropski najveći trgovinski partner u Aziji poslije Kine. Nasuprot tome, Evropska unija je treći najveći trgovinski partner Japana, poslije Kine i SAD. Zajedno Evropska unija i Japan čine više od jedne trećine svjetskog GDP-a.

Sporazum između dva prirodna giganta trebalo bi da poveća evropsku ekonomiju od 0,6 do 0,8% GDP-a i rezultiraće u rastu stvaranja 400.000 radnih mjesta. Očekuje se da bi EU izvoz u Japan bio povećan za 32,7%, dok bi Japanski izvoz u EU takođe skočio za 23,5%.

Šta će pregovori pokriti?

Pregovori sa Japanom će se baviti sa nekoliko evropskih problema, uključujući i necarinske barijere i dalje otvaranje japanskog tržišta javnih nabavki. Obje strane imaju za cilj zaključivanje sporazuma koji pokriva progresivnu i recipročnu liberalizaciju trgovine robama, uslugama i investicijama, kao i pravilo o trgovinskim pitanjima.

Pregovori će biti zasnovani na rezultatima zajedničkog određivanja okvira vježbe, koje su EU i Japan završile u maju 2012. U kontekstu ove vježbe, obje strane su pokazale spremnost i sposobnost da se obavežu na ambicioznoj agendi liberalizacije trgovine. Komisija se takođe složila sa Japanom o specifičnim “mapama puta” za razrješenje, u kontekstu pregovora, necarinskih barijera, kao i otvaranja javne nabavke za japanske željeznice i gradski prevoz.

S obzirom da značaj eliminacije necarinskih barijera ima za cilj postizanje jednakih uslova za evropske poslove na japanskom tržištu, pregovaračke direktive usvojene od strane Savjeta predviđaju paralelizam između eliminacije EU dužnosti i necarinskih barijera u Japanu. Oni takođe odobravaju suspenziju pregovora, nakon godinu dana, ukoliko Japan ne živi od svoje obaveze na uklanjanju necarinskih barijera. Da bi zaštitili osjetljive evropske sektore, postoji zaštitna klauzula.

Dosadašnji razgovori

Na samitu Evropa- Japan u maju 2011., EU i Japan su odlučili da počnu pripreme za FTA i politički okvir sporazuma i naveli da će na osnovu uspješnog određivanja okvira vježbe Komisija tražiti potrebne dozvole od strane Savjeta za pregovore.

Nakon godinu dana intenzivnih razgovora u maju 2012., Komisija se složila sa Japanom na vrlo ambizioznoj agendi za buduće pregovore koji će da pokrivaju sva EU tržišta pristupnih teritorija. Savjet je 29. novembra odlučio dati Komisiji “zeleno svjetlo” za početak pregovora o slobodnoj trgovini sa Japanom.

EU – Japan trgovinski odnosi

Japan je drugi najveći evropski trgovinski partner u Aziji, poslije Kine. EU izvoz je dostigao vrijednost od 49 milijardi evra, uglavnom u sektorima mašina i transportnih uređaja, hemijskih i poljoprivrednih proizvoda. U 2011. EU uvoz iz Japana iznosio je 67,5 milijardi evra, većinom za mašinske i transportne uređaje i hemijske proizvode. U 2011., EU izvoz i uvoz komercijalnih usluga iz i u Japan iznosio je 15,9 milijardi odnosno 21,8 milijardi evra. Japan je veliki EU investitor. U 2011. EU je unutra FDI (stranih direktnih investicija) dostigla vrijednost od 144,2 milijardi evra. Japanski unutrašnji FDI je porastao od sredine 1990-ih godina, ali je i dalje veoma nizak u poređenju sa drugim zemljama OECD-a (EU investicije vrijede 85,8 milijardi evra u 2011).

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog