Vijesti

Kusmuk: Poprilično neprijatan događaj

ISTOČNO SARAJEVO - Snimateljsko-novinarska ekipa Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ saslušana je danas u prostorijama Druge Policijske uprave u Sarajevu na okolnosti događaja u kojem je lice B.G. /52/ u prostorijama svog stana na Grbavici, prema izvještaju policije, sprečavalo policiju u vršenju službene radnje.Ekipa RTRS-a je saslušana, bez blagovremeno upućenog pismenog poziva za saslušanje, što je, kaže novinarka RTRS-a Branka Kusmuk, bio poprilično neprijatan događaj i u praktičnom smislu privođenje, jer im je poziv na saslušanje uručen tek 15 minuta nakon što su došli u policijsku stanicu.

Novinarka i snimatelj RTRS-a Branka Kusmuk i Obrad Mlađen posjetili su danas stan porodice B.G. na Grbavici radi izvršavanja novinarskog zadataka i snimanja TV priloga, kada je policijska patrola došla u ovaj stan radi, kako je pojašnjeno iz policije, saslušanja B.G. zbog njegovih ranijih prekršaja.

Tom prilikom, došlo je do verbalne rasprave B.G i pripadnika policije, te je nakon što je policija vidjela ekipu RTRS-a u obavljalju radnog zadatka najavila da će doći sa istom namjerom kasnije.

"Nakon pola sata, pojavila se grupa od sedam-osam policajaca u uniformi i civilu, te je ovaj čovjek uhapšen na osnovu pojašnjenja da je neovlašteno zadržavao službena lica i ometao ih u vršenju dužnosti", rekla je Kusmukova Srni.

Iako nije postojao pisani nalog zbog čega ih vode u stanicu policije, policija je naložila ekipi RTRS-a da dođe u policijsku stanicu Novo Sarajevo gdje će biti saslušana, uz obećanje da će im tamo biti predat poziv za saslušanje.

Kusmukova kaže da je snimatelj RTRS-a snimio događaj, što je policiji prvobitno bilo sporno, uz pojašnjenje da je "neovlašteno snimao službenike", a nakon 15 minuta boravka u stanici uručen im je "famozni" poziv na razgovor.

"Što se tiče saslušanja, policija je bila maksimalno korektna", navela je ona, dodavši da je cijeli događaj bio poprilično neprijatan, te da je ekipa RTRS-a ometena u izvršavanju svojih dužnosti i zadataka.

Ekipa RTRS-a imala je namjeru da snimi prilog o srpskoj porodici sa Grbavice koja se požalila da je njen član, djevojčica od devet godina, bez znanja roditelja, u okviru školskih aktivnosti odvedena u Istorijski muzej u Sarajevo na izložbu o ratnim stradanjima u Sarajevu, gdje je bila primorana da gleda fotografije neprimjerenog i potresnog sadržaja, što je duboko uznemirilo i traumiralo.

Policija u Sarajevu uhapsila je lice B.G. jer je sprečavao policiju u vršenju službene radnje, a o okolnostima ovog događaja, u svojstvu svjedoka, saslušana je novinarska ekipa RTRS-a.

Ekipi RTRS-a uručen je pisani poziv da se jave u službene prostorije Druge Policijske uprave, radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka, saopšteno je ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

(Srna)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog