Intervju

FRONTAL INTERVJU - Bend Sunrise: U Republici Srpskoj se „životari“ od muzike

Bend „Sunrise“ za dvije godine postao je jedan od najprepoznatljivijih u banjalučkoj regiji. Prvi singl tek je u pripremi, ali veliki broj vrlo atraktivnih klubskih nastupa donio im je veliku popularnost kojoj se nadaju i u trenutku kad se posvećuju autorskom radu. Iako priznaju da se u Republici Srpskoj teško može živjeti od muzike i bend za sada shvataju kao ozbiljan dodatni posao, članovi benda „Sunrise“ neće da sviraju za „siću“ i imaju jasne i visoke ciljeve koje planiraju ostvariti kvalitetom.

Sunrise je nakon dvije godine napravio prvu autorsku pjesmu. Da li planirate da izbacite prvi singl i kad se može očekivati?

Da, evo već neko vrijeme se bavimo autorskim radom i očekujemo da ćemo uskoro imati gotovu prvu pjesmu, spremnu za studio, snimanje spota itd... Naravno, na sve to uticaj imaju finansije...

O kakvoj se pjesmi radi? Kakva je muzika u pitanju?

Pjesma je slična onim koje sviramo, manje-više komercijalna... Ali recimo da je više rock nego house koji je dosta zastupljen na našim svirkama.

Imate i novog basistu. Šta su očekivanja i planovi osvježenog sastava?

Imamo i novog člana na bas gitari koji je unio dosta nove energije u naše nastupe i, naravno, Srđan sa sobom donosi i odlično muzičko znanje koje će itekako da ostavi pečat na autorskim pjesmama, kao i na živim nastupima. Srđan je jako talentovan, čvrst i snalažljiv basista kakvih je danas premalo u našoj Republici Srpskoj.

Da li je i kad u planu prvi album?

U planu je, ali to opet zavisi od finansija. U zavisnosti u kakvoj budemo finansijskoj mogućnosti, tako će se i mnoge stvari odvijati. Treba nam dosta opreme koja je skupa kako bismo napravili moderan zvuk kojem težimo. Za sad nam ne nedostaje volje i inspiracij, što je najbitnije. Recimo da bi prvi album mogao biti spreman krajem sledeće godine.

Sunrise je za nešto više od dvije godine uspio da postane prepoznatljiv banjalučki bend uprkos tome što publika do sada nije imala priliku da čuje nijednu autorsku stvar. Na koji način to uspijevate? Šta vas čini jedinstvenim?

Mi svaki nastup doživljavamo kao prvi, kao veoma bitan i ne dozovljavamo da veliki broj nastupa dovede našu svirku do „otaljavanja“. Uvijek smo držali do kvalitetnih numera, atraktivnog načina izvođenja, dinamike, stajlinga itd. Na nastupima nam je uvijek bitno da publika osjeti našu energiju, trud i sve ono što je neprocjenjivo, poznato kao razmjena energije. Uvijek smo sebi postavljali cilj više i konstantno se trudimo da napredujemo kroz odabrane pjesme koje sviramo na nastupima. Sve pohvale koje smo dobili nismo dozvolili da nas uljuljkaju, nego smo to pretopili u novu podsticajnu energiju, kako bismo se održali sve ovo vrijeme.

 

Autorski rad je dosta izazovniji i zahtjevniji od izvođenja svjetskih hitova. Kakvu reakciju publike očekujete?

Očekujemo da će publika ponovo prepoznati naš pozitivan i energičan pokretački duh i da će sve to pozdraviti.

U kakvim uslovima radite? Na koji način se finansirate?

Za sad radimo u nimalo zavidnim uslovima - krpimo se kako znamo i umijemo uz pomoć drugara, kolega itd. Finansiramo se od svirki. Uglavnom se borimo, pa uspjeh ne bi trebalo da izostane. Želimo da ponudimo nešto što se do sad nije moglo čuti kod nas - i žanrovski i produkcijski, u svakom smislu.

Da li je Sunrise hobi ili poziv? Šta rade članovi benda kad nisu na probi ili svirkama?

„Sunrise“ je ozbiljan uporedni posao. Svi imamo svoje redovne poslove koje odgovorno obavljamo, ali je i bend itekako zastupljen u našim životima i igra veoma bitnu ulogu u svakodnevnom životu, te se svi odnosimo odgovorno prema bendu. Kada nismo na svirkama ili probama, uglavnom se pripremamo se za svirke i probe. :D

Može li se u Republici Srpskoj živjeti od muzike?

Može se životariti, ali teško i živjeti. Kod nas su muzika i umjetnost uopšte još na niskim granama. Malo se sredstava iz budžeta ulaže u obrazovanje, uslove u kojim muzičar treba da odrasta i radi. Prava i zaštita muzičara ne postoje... Jednostavnije, vlada opšte „rasulo“ u Banjaluci - svako svira za koliko mu se prohtije.. Čak i za 30 KM - dva sata, i to čekaju sedmicama... Ne postoji neko pravilo koje važi bar na nivou grada. I dok se god pojedinci budu tako postavljali i svirali za „siću“, gazde takvih lokala će da ih koriste. Mi se borimo da održimo nivo cijene i kvaliteta onoga što nudimo na nastupima i, hvala bogu, uspijevamo u tome.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog