Intervju

FRONTAL INTERVJU - Mladen Ivanić: Opozicija će imati zajedničkog kandidata za predsjednika i člana predsjedništva

Mladen Ivanić, predsjednik Partije demokratskog progresa za Frontal je govorio o mogućnosti implementaciji presude „Sejdić-Finci“, predstojećim opštim izborima i ekonomskom stanju Republike Srpske.

Predstavnici Evropske unije često su izjavljivali da u slučaju da se presuda „Sejdić i Finci“ ne implementira, izbori neće biti prihvaćeni u EU. U tom smislu neki domaći političari su pominjali mogućnost odgode opštih izbora 2014. godine. Koji je Vaš stav?

U svakoj normalnoj zemlji kada vam kažu da izbori neće biti verifikovani, to se tumači kao ogroman pritisak. U uslovima BiH reakcija naših političara je bila: „Super!“ Ako nam neće prihvatiti izbore, mi ostasmo vječiti.

U razgovoru sa EU ja sam im to objasnio i više nećete čuti iz usta evrospkih političara da neće prihvatiti izbore. Hoće prihvatiti izbore jer znaju da je to jedini način da se ova nesposobna ekipa ljudi pomijeni.

Ne znam da li znate da tamo na sastank niko nije došao na vrijeme. Da je jedino predstavnik Stranke demokratske akcije došao na vrijeme i da su svi ostali kasnili. Neko pola sata, neko sat, a neko čak tri sata u odnosu na Štefana Filea.

To je razlog da mislim da je to samo bila jedna predstava, jer oni ako su završili oni mogu već iduće sedmice staviti ustavne amandmane, jer ako ne predlože u nekom razumno roku od mjesec, mjesce i po dana, onda je to opet bila predstava.

Na kraju, jedan dio tih partija gubi sadržaj kad se riješi problem Sejdić-Finci. Postaje zasita suštinsko pitanje šta će pričati recimo HDZ. Ako se riječi Sejdić-Finci sva ta silna priča na kojoj je godinama ovdje rađeno o neravnopravnosti Hrvata automatski prestaje ili dobija drugačiji sadržaj ali ne tako važan i ne tako argumentovan kao do sada. I zato mislim da dio tih partija gube ideološki smisao bez otvorenog problema ovog tipa.

Hoće li opozcija u RS biti ujedinjena na izborima 2014. godine?

Evidento je da će opozicija ući sa zajedničkim kandidatima za predsjednika i za člana predsjedništva, jer to je preduslov da se pobijedi. Evidentno je da će SDS imati svoju listu za te izbore. Mi u ovom drugom dijelu gledamo šta je korisnije – nekad je korisno imati jednu listu, a nekad nije, ali to je stvar matematike. Bitan je politički sadržaj, bitan je program, bitan je dogovori spremnost da se nakon izbora ostane zajedno. Ja sam uvjeren da ćemo to sve imati.

Ja mislim da će SDS ići u ove izbore sigurno kao opozicija i siguran sam da bi svaka druga varijanta bila ogromna greška. Znaju oni to jako dobro i po tom pitanju nisam uopšte pesimističan.

Kad vidim gdje smo bili prošli put pred prošle opšte izbore u ovo doba i danas gdje smo u nekom smislu nepotpisane, ali preizborne koncepcije –puno jači stepen saradnje sada nego što je bio tada.

Kako ocjenjujete borbu protiv korupcije u RS?

Korupcija je najveći problem jer je postala sasvim jedna normalna stvar. Imate iznošenje novca iako je jasno da je to prekršen zakon jer tolika količina novca se ne može iznijeti ako nemate potvrdu minstarstva finansija, a nijedne rekacije od institucija Repbulike Srpske nema. Kao nisu oni čuli. To pokazuje da ovde postoji svijest da to ne treba „čačkati“ i otvarati - što je posljedica korupcije.

Borba protiv korucije je stvar koja će sigurno biti dominantna. Nije se to slučajno desilo ni u Hrvatskoj ni u Srbiiji. To će se nama desiti samo je pitanje kada. A nama će se desiti onog trena kada svijet, posebno Evropska unija bude smatrala da ovdje ima kredibilne ljude koji mogu da vode bitku protiv korupcije.

Borba protiv korupciije mora početi od političara. Ne mogu političari držati predavanje drugima dok prije toga sami svu svoju imovinu i svih svoji porodica nisu iznijeli pred odrežemom organima. To ne mora biti onaj klasičan zakon o istraživanju imovine, dovoljno je provjeriti koliko je Mladen Ivanić u ovih 20 godina koje su relevantne uplatio poreza, koliku je imovinu imao kada je ušao u politku, a koliku imovinu ima danas. I ako rezlika imovine ne odgovara uplati poreza, evidentno je da je to rezultat korupcije. Ja sam na to spreman jer znam šta imam i znam šta sam imao i znam koliko sam plaćao poreza. Koji je zakon za to nužan, možemo se dogovoriti.

Kako vidite RS u naredne tri godine?

U ogromnim problemima ekonomske prirode.Mislim da mi uopšte nismo svjesni gdje je Republika Srpska i gdje su sve dubioze. Ako imate samo u poljoprivredi 40-ak miliona minusa. Ako imate, samo ću jednu ustanovu uzeti za primjer, Banjalučki klinički centar sa dugom od 48 miliona. Kada uzmete situaciju da iz IRB-a veliki broj kredita neće biti vraćen uz sve njihove pokušaje da to sakriju. Kada pogledate broj stečajeva, neotvaranje novih firmi, ogromne zaduženosti koja je prisutna, ja mislim da nas čekaju tri, da uzmem narodni izraz, krvave godine u kojima će trebati strašno puno napora da se stvari pokušaju sanirati.  Milsim da će se nama desti slučaj Grčka, Kipar ili slično. Da će se to samo jednom otvoriti.

Već sad je nama otplata spoljnog duga problem. Da ne govorim o drugim dugovima. Volio bih da sam optimističniji. Kao političar bih ti trebao biti, ali ekonomista u meni mi ne da da laže ljude.

(Frontal)



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog