Vijesti

Bijesne Dobojlije na enormno uvećanje poreza na imovinu

Građani Doboja u šoku zbog iznosa koji se nalaze na rješenjima o porezu na imovinu. Tek sada postalo jasno koliki su im „harač“ uveli novoizabrani odbornici

Otvoreno nezadovoljstvo uslijedilo je kada su im pred vikend poštari donijeli rješenja o razrezu poreza na imovinu za tekuću godinu, koji im je voljom lokalnih vlasti na sjednici 21. decembra povećan za 834 odsto! Da će to naići na otvoreno nezadovoljstvo na to je prvi se upozorile Novosti, objelodanivši tu odluku i prije njenog usvajanja u Skupštini grada.

Kasnije su se neki od odbornika pokajali i priznali svoju bruku da i ne čitaju skupštinske materijale. Zapravo, tek kada su postali svjesni posljedica po građane, a ovi tek sada kada su dobili rješenja.

- Jesam podržao odluku, ali nisam znao zašto glasam i na narednoj jsednici u ime vas ću tražiti da se popravi što se može - bio je iskren odbornik Sreto Đurković, koji je pokazao i hrabrost da dođe na zbor građana Mjesne zajednice Usora.

Stanovnici MZ Usora su nezadovoljstvo izrazili i za dobijena rješenja o plaćanju komunalne naknade za ovu godinu, koje su prema njihovim tvrdnjama takođe enormno uvećane. - Nije mi jasno šta plaćamo pod ovom stavkom, kada već plaćamo odvoz smeća, vodu, kanalizaciju i druge stavke navedene u rješenju - argumentovano je na zboru građana kritički obrazložio rješenje dobijeno od Direkcije za razvoj, obnovu i izgradnju grada Radenko Jovanović.

U tom naselju je pretežno izbjeglička populacija i njihovo nezadovoljstvo je i zbog činjenice da gradnju svojih domova još nisu ni završili.

- Kuću nismo još ni omalterisali, a određeni porez mi je veći od mjesečnog iznosa penzije koju dobijam - ogorčena je Draginja Jović.

I u drugim mjesnim zajednicama su bijesni na lokalne vlasti, pa su već najavljeni zborovi građana u većem broju, ne samo gradskim već i seoskim mesnim zajenicama, čiji stanovnici takođe nisu pošteđeni enormnog uvećanja poreza.

Iz drugog prigradskog naselja Bare su predlagali i radikalnije mjere, pa čak i da motkama istjeraju odbornike iz skupštinske sale. Međutim, čak ako su i ozbiljno mislili da ostvare svoju namjeru, izvjesno je da se za to neće moći organizovati za narednu sjednicu Skupštine grada. Naime, sjednica je već danas, ali je izvjesno da će se ova tema već naći na dnevnom redu.

Na sjednicu će doći delegacija MZ Usora, koji su prvi pokrenuli talas nezadovoljstva. Odbornik Đurković je zadužen da iznese zaključke sa zbora, a ako im omoguće i građani će se obratiti na Skupštini. To se neće završiti na tome, jer ukoliko odbornici ne promjene odluku, ima nagovještaja da će na to biti prinuđeni zbog najavljenih protesta pred zgradom u kojoj stoluje lokalna vlast.

ODLOŽENO

Bivši sudija i poznati dobojski advokat Dragan Radović za naš list tvrdi da ne stoje tumačenja lokalnih vlasti da se donijeta odluka tokom godine ne može mijenjati.

- Ukoliko postoji dobra volja i iskrena namjera da pomogne svojim sugrađanima, Skupština grada može donijeti odluku o odlaganju primjene već usvojene sa enormnim uvećanjem. Time bi se primjenjivala ranija odluka sa manjom poreskom stopom - pojašnjava Radović, koji je takođe određen u delegaciju Usore za pregovore sa gradskim vlastima.

(Novosti/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog