Vijesti

Danas je Svjetski dan Roma: Nezaposlenost, slabo obrazovanje, zdravstvena zaštita i dalje vodeći problemi u BiH

BEOGRAD – Na Prvom svjetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, donijeta je odluka da se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma. Tada je za romsku himnu proglašena pjesma „Đelem-đelem”, a ustanovljena je i zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

U BiH živi 90 hiljada Roma što predstavlja većinsku nacionalnu manjinu, a još uvijek mnogi nemaju ni socijalno ni zdravstveno osiguranje. Nezadovoljni su statusom koji trenutno imaju jer se nalaze na margini društva.

Situacija u oblasti poštovanja ljudskih prava u našoj državi nije zadovoljavajuća, a to se posebno odnosi na nacionalne manjine. Zabrinutost je prisutna zbog diskriminacije različitih grupa, među kojima su i Romi. Ova populacija čini oko 10 posto od ukupnog broja stanovništva na prostoru cijele BiH i u stvarnosti njihov položaj je daleko od dobrog.

''Romi ne traže ništa drugo što drugi nemaju, znači one osnovne stvari, da imaju zdravstveno osiguranje, da imaju pravo na posao, pravo na dom, odnosno da imaju pravo na obrazovanje kao i svi drugi građani BiH'', rekao je predsjednik Udruženja ''Euro-Rom'' Tuzla, Nedžad Jusić.

Politička kriza u BiH omela je reforme u oblasti ljudskih prava, uključujući i ustavne promjene neophodne za okončanje diskriminacije protiv Jevreja i Roma koji žele da budu politički angažovani, zaključak je  prošlogodišnjeg izvještaja međunarodne organizacije Human Rights Watch o stanju ljudskih prava u BiH.

Human Rights Watch u izvještaju je naveo da su u BiH Romi posebno ugroženi “široko rasprostranjenom diskriminacijom” i dalje sa premalo romske dijece u školama i 99% populacije koja je nezaposlena.

U izvještaju se ističe da se u BiH povratak broja izbjeglih i raseljenih lica i dalje smanjuje, uključujući i romske izbjeglice sa Kosova kojih je, prema podacima UNHCR-a, oko 150.

Prema istom izvještaju BiH još nije sprovela presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci kojom se traži ustavna promjena kako bi se uklonila diskriminacija.

Planirane aktivnosti širom svijeta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma, širom svijeta planirane su brojne aktivnosti.

Širok raspon događaja planiran je početkom aprila u svrhu podrške 42. danu Roma 8. aprila. Akcije će uključivati logor u blizini Evropskog Parlamenta, filmski festival u Skopju, Makedonija, konferenciju za medije na Kosovu i izložbu u Strazburu.

Proslave i demonstracije nisu ograničene samo na Evropu. Širom svijeta u gradovima poput San Franciska, Hjustona, Buenos Ajres i Rio de Ženerio planirani su razni događaji kako bi se obilježio ovaj dan. U evropske gradove koji će se pridružiti obilježavanju uključeni su Pariz, Beograd, Budimpešta, Zagreb, Đenova, Barselona kao i Sarajevo.

Međunarodni dan Roma obilježiće se na različite načine u svim gradovima u BiH. Jedan od načina obilježavanja jeste i taj da će se u kinu Kriterion u Sarajevu održati obilježavanje Svjetskog dana Roma koji organizuju Delegacija Evropske Unije BiH, Specijalni predstavnik EU, Misija OSCE-a u BiH i World Vision BiH, kao i održavanje okruglog stola koji će održati neformalna ženska romska mreža ,,Uspjeh“.

Takođe je i u sarajevskoj Galeriji „Java“ otvorena izložba ”Ako hoćeš, možeš/ Kaj mange, šaj/ You can do it if you want to” autora Almina Zrne koja je posvećena kampanji za obrazovanje Roma i javnosti će biti dostupna do 10. aprila.

Istim povodom održaće se i promocija „Antologije romske poezije“ u kojoj su predstavljena 33 romska pjesnika iz Srbije, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Slovenije, Vojvodine i Bosne i Hercegovine. 

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog