BiH

Sorensen: Evropska unija je veoma ponosna što je ovogodišnji partner Mostarskog sajma

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini , Peter Sorensen, otvorio je danas 16. Sajam privrede u Mostaru. Svečanom otvaranju Mostarskog sajma osim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Vjekoslava Bevande, prisustvovali su premijeri Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Partner ovogodišnjeg sajma je Evropska unija.

„Evropska unija je veoma ponosna što je ovogodišnji partner sajma i pozivam vas da posjetite naš štand. Dočekaće vas naši stručnjaci koji će vas upoznati sa mogućnostima dobijanja finansijskih sredstava od Evropske unije za mala i srednja preduzeća, prekogranični turizam i energetske potencijale, saznaćete nešto više o Rumuniji, Španiji i Holandiji čije će se ambasade predstaviti u toku ove sedmice“, rekao je Sorensen prilikom otvaranja Mostarskog sajma.

Predsjednik Vlade Repbulike Srbije, Ivica Dačić, je izjavio da Mostarski sajam predstavlja pozitivan primjer regionalne saradnje.

„Podsetio bih da u ne tako davnoj prošlosti politka nije bila najbolji saveznik zajedničke saradnje i privrednog prosperiteta na ovim prostorima. Ali, zahvaljujući naporima svih zemalja u regionu u proteklom periodu učinjeni su značajni pomaci u stvaranju pozitivne poslovne klime koja doprinosi učvršćavanju međusobne privredne saradnje.

Kao rezultat ovakvih pozitivnih promjena trgovinska razmjena u regionu u stalnom je usponu posebno od primjene sporazuma o multilateralnoj trgovini CEFTA kojim su stvoreni uslovi kako za rast trgovine među članica CEFTE tako i za bržu integraciju svih zemlja regiona u EU“, rekao je premijer Srbije.

Predstojeći ulazak Hrvatske u EU očigledan je primjer da su zemlje regiona na pravom putu, konstatovao je Dačić.

Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, izjavio je da se u životima građana Hrvatske u proteklih nekoliko godina mnogo toga promijenilo zbog pristupa njegove zemlje Evropskoj uniji, što želi svima u regionu.

„Želim svima koji su ovdje isto ono što se trenutno dešava u Hrvatskoj. Želim da budemo svi u Evropskoj uniji, da budemo dio svi jednog zajedničkog tržišta u kojem će ljudi, ideje, zamisli, inovacije putovati slobodno, u kojem neće biti barijera i da ćemo svi od toga moći dobro živjeti, zaraditi i obogatiti se.“

Premijer Crne Gore, Milo Đukanović je takođe naglasio da je veoma dobro da se kroz ovakve skupove region integriše unutar sebe i da „na bolji način prepoznamo, iskoristimo svoje potencijale i definišemo svoju poziciju u budućim procesima evropkih i evroatlantskih integracija“.

„Sve na širem planu kao što vidimo mijenja se i jako je dobro da kroz saradnju ovog regiona bolje pozicioniramo naše interese u budućim integracionim procesima. Crna Gora je veoma zainteresovana za uspjeh svih država regiona i u tom smislu želim Bosni i Hercegovini da što brže prevaziđe preostale probleme koji se tiču njene funkcionalnosti i da stvori sve uslove da nastavi maksimalno dinamičnim putem ka svojim evropskim i evroantlantskim ciljevima“, izjavio je Đukanović.

Na Mostarskom sajmu privrede prisutno je oko 700 izlagača iz 40 zemalja, a trajaće do 13. aprila

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog