Svijet

London najbogatija regija EU, Prag i Bratislava među prvih deset

London - London je najbogatija regija Evropske unije, pokazalo je najnovije istraživanje, a među prvih deset nalaze se Bratislava, Prag i Beč, prenose agencije.

Prema rang-listi “Eurostat-a” najbogatijih regija EU za 2010. godinu, koja je napravljena na osnovu regionalnog dohotka po glavi stanovnika (na osnovu BDP-a) izražen po evropskim standardima kupovne moći, najbogatija regiona u EU je središnji dio Londona sa svojim velikim finansijskim centrom.

Ta regija je ostvarila 328 odsto prosječnog evropskog BDP-a.

Na drugom mjestu je Luksemburg kao sljedeći finansijski centar (266 odsto), dok je Brisel zauzeo treće mjesto (223 odsto).

Na četvrtom mjestu rang-liste najbogatijih regija EU je Hamburg, sa 203 odsto prosječnog EU BDP-a, koji je istovremeno i najbogatija regija Njemačke.

Na petom mjestu skale su Pariz i univerzitetski grad Groningen u Holandiji sa po 180 odsto, dok je na sedmom mjestu Bratislava.

Zatim slijede Prag i Beč, a švedska metropola Stokholm je na devetom mjestu.

Ukupno 41 regija ostvarila je u 2010. godini više od 125 odsto EU regionalnog prosjeka.

Najviše dobrostojećih regija je u Njemačkoj (osam), u Holandiji i Austriji (pet), Belgiji (četiri).

Među 68 najsiromašnijih regija ispod 75 odsto evropskog regionalnog prosjeka nalaze se Poljska (15), Češka, Grčka i Rumunija (po sedam), Mađarska (šest).

(Glas Srpske/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog