Svijet

Grčka traži od Njemačke odštetu od sto milijardi evra

ATINA - Grčka će tražiti od Njemačke odštetu za ono što su nacisti uradili tokom Drugog svjetskog rata - pominje se cifra od 108 milijardi evra za štetu na infrastrukturi i 54 milijarde evra za kredit koji su nacističke okupacione snage uzele od Grčke.

Grčki ministar vanjskih poslova Dimitris Avramopulos i službeno je najavio da će Atina tražiti odštetu. Prije toga, u grčkim medijima je objavljen sadržaj tajnog izvještaja sastavljenog po nalogu grčkog Ministarstva finansija.

Autori izvještaja navode ukupnu cufru od 162 milijarde evra duga, što je oko 80 odsto bruto domaćeg proizvoda. Taj bi iznos pokrio otprilike polovinu enormnog grčkog javnog duga.

"Ne znamo kako će reagovati NJemačka ako Grčka ovo pitanje pokrene diplomatskim putem. Ali, sigurno je da NJjemačka duguje Grčkoj" - izjavio je Zois Colis, novinar lista "To Vima" u kome su objavljeni detalji izvještaja.

Grci smatraju da zakonska prava za ratnu odštetu proizlaze iz međunarodnih ugovora nakon Drugoga svjetskog rata, pogotovo iz Londonskog ugovora.

Većina Grka to smatra legitimnim zahtjevom koji će pomoći zemlji da stane na zdrave noge. Drugi to pak nazivaju suludom idejom koja će pridonijeti pogoršanju odnosa između Grčke i NJemačke.

Neki mediji smatraju da postoji osnova za odštetu od oko šest milijardi evra, bez kamata, koje se odnose na zajam odobren okupacionim snagama tokom Drugoga svjetskog rata.

Taj iznos Grčka može da traži od Njemačke. Kredit je Formalno priznao i Hitler - navode zagovornici izvještaja.

Brojke u medijima su tačne, ali vjerovatnoća da se dobije ostatak novca od Nijemaca, prema mišljenju pravnih stručnjaka, gotovo je ravna nuli.

Njemački ministar financija VolFgang Šojble izjavio je da se Grčka zbog pitanja neisplaćene ratne odštete ne bi trebala udaljavati od procesa ekonomskih reformi. Za zvaničnu NJemačku, pitanje odštete davno je riješeno.

Organizacija Grčki elektronski centar te forum grčkih nastavnika i doktora nauka nedavno su pokrenuli peticiju koju je dosad potpisalo oko 200.000 ljudi koji traže isplatu odštete.

Grčka je uvučena u rat u oktobru 1940. nakon italijanske invazije. Hitler je napao Grčku u martu 1941. kako bi spasio Musolinija od ponižavajućeg poraza.

Međunarodni crveni krst procijenio je da je između 1941. i 1943. godine najmanje 300.000 Grka umrlo od gladi prouzrokovane njemačkom pljačkom.

Italija je isplatila Grčkoj svoj dio okupacionog zajma. Italija i Bugarska platile su vojnu odštetu Grčkoj. Njemačka je platila vojnu odštetu Poljskoj 1956. i bivšoj Jugoslaviji 1971. godine.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog