Osnivanje gradova koji nose ime srpske prestonice uglavnom je povezano sa vremenom gradnje američke željeznice. Beograd u sjedištu države koja leži na 10.000 jezera, Minesoti, nazvan je u znak poštovanja prema Srbima koji su ne samo učestvovali u gradnji željezničke pruge, već i njenom finansiranju. Danas je to gradić sa 340 domaćinstava i 750 ljudi američke srednje klase. Ova varošica poznata je i po najvećem spomeniku - vrani.

Imenjak Beograda u jugozapadnom „uglu“ Montane osnovan 1881. godine, dobio je naziv po prestonici tadašnje Kneževine Srbije, u znak poštovanja prema srpskim investitorima koji su učestvovali u finansiranju dijelova severnopacifičke željeznice. Ovaj Beograd ima oko 7.300 stanovnika. O žiteljima se zna i nešto više - da porodice u ovom gradu prosječno zarađuju, za američke prilike nevelikih, 40.000 dolara godišnje.

Beograd u američkoj državi Mejn je osnovan 1774. godine, a kumovao mu je lokalni stanovnik Džon Dejvis, svjetski putnik oduševljen Srbima, njihovom borbom protiv Turaka, sposobnošću da očuvaju hrišćanska vjerovanja tokom dugih godina provedenih pod osmanskom vlašću i oslobađanjem srpskog Beograda. Danas ovaj gradić ima 3.000 ljudi. Ljeti se, međutim, broj stanovnika duplira zahvaljujući divnim jezerima koja privlače ribare i sportiste iz sjeveroistočne Amerike.

U istočnom dijelu centralne Nebraske smješten je Beograd u kom živi svega 134 stanovnika. Ovaj Beograd slovi za „rajsko“ mjesto po ljepoti. Karakteristično je i po tome što u njemu žive uglavnom bijelci, i ima svega troje djece.

Ime srpske prestonice nosi predgrađe u Bostonu i Oklahoma Sitiju, dok je priobalno mjestašce Beograd u Sjevernoj Karolini, bilo značajna putna stanica 1738. godine.

Iako ne mnogo veći, Beograd u južnom centralnom dijelu države Misuri, nedaleko od Sent Luisa, spada u red najpoznatijih američkih Belgrejda. Istina, na bizaran način. Kako je dobio ime Belgrejd nije sasvim jasno, ali izvjesno je je jedno od najpoznatijih mjesta za „lov na duhove“. Uz okolne gradove, ovaj Beograd je na listi „ukletih u Americi“, zbog vjerovanja u „bliski susret“ sa duhovima.

Za razliku od ovog Beograda koji spada u red atrakcija za turiste, mjesto koje su američki starosjedeoci Indijanci zvali Biloksi, da bi 1837. godine bilo preimenovano u Beograd, danas je jedini američki Belgrejd bez ijednog stanovnika, dakle autentični „grad duhova“. Osnovan na reci i nazvan prema istočnoevropskom gradu kom su se tadašnji stanovnici divili, teksaški Beograd bio je, kažu, živahno mjesto sve do američkog građanskog rata. Od tada je napušten, a jedina uspomena na njegove stanovnike je lokalno groblje, i ploča sa zvezdom i natpisom „Belgrejd“.

ASTEROID 1557 BEOGRAD

Naziv Beograd nosi nekoliko mjesta i pozorište u Evropi, kao i jedan asteroid. Predgrađe Londona i opština u belgijskoj oblasti Valonija nose ime Beograd. Grad Belgorod u Rusiji, u kojem je prošle nedjelje u pucnjavi ubijeno šestoro ljudi, nazvan je po regionu kome pripada.

Beograd u Montani dobio je naziv po prestonici Kneževine Srbije

Najstariji Beograd van Srbije podignut je 1237. godine, nalazi se u Mađarskoj gdje se zove Sekešfehervar, ili „bijeli zamak s prijestolom“, i bio je prestonica ugarskih kraljeva. Biograd na moru je u blizini Zadra, dok je Bjalgorad industrijski centar u Poljskoj. Pozorište u engleskom gradu Koventriju nazvano je Beogradski teatar u znak zahvalnosti za drvenu građu koju je pozorištu poklonio glavni grad tadašnje Jugoslavije.

A asteroid prečnika 36,2 kilometra nazvan je „1557 Beograd“ po astronomu Miloradu B. Protiću koji ga je otkrio 1938. godine i nazvao ga po svom rodnom gradu.

(Novosti/Frontal)