Željko Kerum najveći je gubitnik lokalnih izbora, jer uz sve lakrdije koje je pripremio u zadnje vrijeme, nije izborio drugi krug. Za dvije sedmice za gradonačelnika Splita snage će da odmjeri kandidat SDP Ivo Baldasar i HDZ-ovac Vjekoslav Ivanišević. Glatku pobjedu u Rijeci je odnio dosadašnji gradonačelnik, SDP-ovac Vojko Obersnel, a neizvjesno će da bude u Osijeku, gdje je u prvom krugu prednost stekao dosadašnji gradonačelnik Krešimir Bubalo iz krajnje desne stranke HDSSB, kojom komanduje ratni zločinac Branimir Glavaš iz zatvora u Mostaru.

SDP je gubitnik izbora, a HDZ može da bude zadovoljan, jer je osvojio Zadar, a ima velike šanse i u Šibeniku, Vukovaru, Dubrovniku i drugim mjestima u Hrvatskoj. Slabi rezultati SDP-a poruka su sadašnjoj vlasti da su građani nezadovoljni, ali još ima vremena da se u drugom krugu dogode i mnoga iznenađenja.

Izbori su protekli u vrijeme teške ekonomske krize u Hrvatskoj, a građani su pokazali ponovo razočaranje u politiku i političare. Većih nepravilnosti nije bilo, iako su u Slavonskom Brodu i u Viru neke stranke nagovarale građane da za 30 do 50 evra glasaju za njih. Kao dokaz trebali su predočiti fotografiju na mobilnom, gdje se vidi da su zaokružili stranke koje su nudile pare.

U gradove u Lici i Dalmaciji iz Srbije je došlo mnogo manje glasača nego inače, a u Vukovaru su incidente radili članovi takozvanog Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara, koji su kontrolisali ko gdje glasa, što je atmosferu u ovom gradu učinilo mučnom. Bilo je i smiješnih scena, pa je jedan privatnik u Dubrovniku na glasanje došao u lancima i sa zatvoreničkom kuglom na nogama, protestujući na taj način zbog sve težih uslova poslovanja u Hrvatskoj.

(Novosti/Frontal)