Region

Vlada Srbije usvojila plan primjene briselskog sporazuma

BEOGRAD- Vlada Srbije usvojila je plan primjene briselskog sporazuma, a srpski premijer Ivica Dačić je o tome obavijestio visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Vlada je sinoć usvojila plan primjene Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, kako glasi puni naziv sporazuma postignutog u Briselu, kao dokument "koji ne prejudicira status Kosova i Metohije".

U pismu upućenom Eštonovoj navodi se da Vlada Srbije smatra da će usvajanje plana primjene, kao i donošenje potrebnih izmjena zakona neophodnih za provođenje briselskog sporazuma "otvoriti vrata da politička sadržina višemjesečnih napora da rezultate koji će odgovoriti interesima i očekivanjima građana i svih strana uključenih u proces".

Vlada Srbije smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sjever Kosova i Metohije, koje će biti izvršeno korišćenjem ovlašćenja zajednice opština, dati vidljiv doprinos izgradnji povjerenja i stabilizaciji ukupnih političkih i jačanju bezbjednosnih prilika na čitavom području Kosova i Metohije.

U pismu Eštonovoj, Dačić je naveo da Vlada Srbije ukazuje da utvrđivanje plana provođenja briselskog sporazuma, kao i postizanje svih prethodnih i budućih sporazuma i njihovo provođenje, "ne narušavaju potvrđeni princip statusne neutralnosti u svim fazama provođenja".

Na sjednici Vlade je usvojen i izvještaj srpskog tima za izradu plana primjene sporazuma postignutog u Briselu, a Vlada nije prihvatila ostavku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, koji se na taj potez odlučio zbog parafiranja briselskog sporazuma.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog