Region

Dačić: postoje velike šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da su pozicije Srbije sada mnogo bolje nego prije mjesec dana i da postoje velike šanse da država dobije datum za početak pristupnik pregovora sa EU.Dačić je istakao da će se Srbija protiviti svakom pokušaju da se na "mala vrata, ispod žita", afirmiše nezavisnost Kosova.

"Mi ćemo, naravno, primenjivati sve postignute dogovore, ali se u njihovoj primeni mora poštovati princip statusne neutralnosti", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

On je najavio "užarenu diplomatsku ofanzivu" Beograda narednih dana, kako bi Srbija obezbijedila najširu moguću podršku za nastavak evropskih integracija.

Dačić očekuje da Litvanija, kao posljednja zemlja EU, 14. juna ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

On je najavio i posjetu njemačkih parlamentaraca Srbiji. "Za sada se stvari odvijaju u pozitivnom smeru", rekao je Dačić.

On je napomenuo da je preduslov za "zeleno svjetlo" Evropskog savjeta da se plan implementacije provodi u dogovorenim rokovima, odnosno da za sada počne primjena rješenja postignutih o policiji i pravosuđu.

Dačić je rekao da se sa ključnim partnerima u EU vode razgovori da Srbija dobije garancije da će sporazum biti statusno neutralan i da će Srbi sa Kosova moći da glasaju sa srpskim dokumentima.

"Želimo da stvari budu potpuno jasne, kako ne bismo došli u situaciju da neko sutra pogrešno tumači ono o čemu se dogovaramo. Za nas je važno da još jednom ponovimo da su svi ovi dogovori statusno neutralni, da ne menjaju našu poziciju u odnosu na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", istakao je Dačić.

(Srna/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog