Region

Tužilaštvo želi dvije godine zatvora za Janšu

LJUBLJANA - Tužilaštvo Slovenije zatražilo je dvije godine zatvora za bivšeg premijera Janeza Janšu.

Sumnja se da je Janša bio jedan od petorice umiješanih u podmićivanje tokom nabavke oklopnih vozila od finskog proizvođača Patria za slovenačku vojsku.

Državni tužilac Andrej Ferlinc je u završnim riječima na suđenju za aferu Patria, koje traje više od godinu dana, izjavio da je Janša tokom premijerskog mandata od 2004. do 2008. godine, kada je nabavljeno 135 oklopnih vozila, vrijednosti 278 miliona evra, prihvatio "u najmanju ruku obećanje da će mu za to biti isplaćena nagrada", što se u zakonodavstvu Slovenije smatra koruptivnim djelom. Tužilac e zatražio kaznu od 22 mjeseca zatvora za Janšine pomoćnike u ovoj aferi - oficira Antona Krkoviča i preduzetnika Ivana Črnkoviča. Za svu trojicu je zatražio i dodatnu kaznu od po 37.000 evra.

Janša, koji tvrdi da su afera i suđenje politički motivisani kako bi se uklonio iz politike, prijedlog Tužilaštva je ocijenio kao apsurdan. Suđenje bi trebalo da bude uskoro završeno, jer se očekuju još dvije rasprave, tokom kojih će završne riječi iznijeti optuženi i njihovi pravni zastupnici.

(Agencije/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog