Intervju

Vlado Azinović: Najvažnije da se transformišemo u društva koja će omogućiti kredibilna međunarodna partnerstva

Bosna i Hercegovina se nalazi na dobrom putu kada su u pitanju atlantske integracije, rekao je ovo u intervjuu za Frontal Vlado Azinović, generalni sekretar „Atlantske inicijative“.

Mislim da se nalazi na dobrom putu. Naravno, problem je uvijek nekakvog političkog dogovora koji je isto moguće postići. Međutim, ono što lično mislim, to je da je više važnije da se transformišemo iznutra na način koji će nas učiniti i privlačnim partnerom za tu vrstu integracije. Hoćemo li, kada, kako ući u NATO možda nije od presudne važnosti koliko je važno da se zbog sebe samih transformišemo iznutra u jedno društvo političke odgovornosti, prije svega, i drugih stvari koje pretpostavljaju jednog kredibilnog kandidata za bilo kakvu vrstu međunarodne interakcije.

Da li je NATO determinanta za evrointegracije BiH?

Čini mi se da je u ovom trenutku važnije da se vodimo tim šta nam je lakše, šta nam je u ovom trenutku dostupnije i za šta se trebamo manje transformisati iznutra. Mislim takođe da je redoslijed poteza i kod drugih članica EU bio takav da su prvo ulazile u NATO i onda u EU, pa pretpostavljam da se po toj vrsti automatizma i mi nekako uklapamo u tu šemu. Objektivno, mi smo toliko daleko od Evropske unije po onome što bismo trebali postići iznutra, da se nekako čini puno lakšim i ostvarivijim, i zapravo dobar dio puta smo već obavili da se prvo uđe u NATO. Naravno, pod pretpostavkom da se dogovorimo da to želimo, da nam to svima odgovara. Ne mislim da nekom treba zavrtati ruke zbog toga.

Kakve su procjene uticaja puta Srbije na prilike u BiH po pitanju integracija?

Ja mislim da je Srbija, bez puno priče u javnosti, uradila puno u transformaciji i vojne doktrine i strategije i opreme i formacijskih postavki svojih oružanih snaga i da se transformacija Vojske Srbije odvijala prema nečemu što je, recimo, generalno neki NATO standard.

Međutim, nije bilo toliko važno galamiti o tome u javnosti s obzirom na razumljive sentimente. Emocije su važan dio svakog procesa donošenja odluke i legitimne su. Srbija je na nakon putu da se transformiše, naravno govorimo oružanim snagama i odbrambenom sektoru, u istom formatu i istom modelu po kojem su ustrojene neke članice NATO-a ili zemlje koje su na putu da to budu.

Hoće li ili neće ona to postati, u kojoj fazi u kojem obimu... Neka saradnja već postoji kroz Partnerstvo za mir i neke druge aktivnosti. Tako da mislim da je, po meni, najvažnije da se transformišemo u društva koja će omogućiti kredibilna međunarodna partnerstva. Pod čijim kišobranom, kako će se to zvati i kada će se to dogoditi, čini mi se da je manje relevantno.

Međunarodno partnerstvo u sigurnosti:  Mogućnosti i izazovi

U organizaciji NVO „Atlantska inicijativa“ uz podršku Američke ambasade u BiH u Banjaluci se danas održava seminar na temu „Međunarodno partnerstvo u sigurnosti:  Mogućnosti i izazovi“. Učesnicima seminara će se između ostalog predstaviti aktivnosti snaga bezbjednosti BiH u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija.

(Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog