BiH

Mekgafi: EU nije tražila od BiH potpunu liberalizaciju tržišta

Portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi je istakao da su uočili da je tokom nedavnog izvještavanja u medijima u Bosni i Hercegovini, u vezi sa članstvom Hrvatske u Evropskoj uniji, sugerisano da je EU zatražila od BiH da u potpunosti liberalizuje svoje tržište i ukine sve naknade za robu koja dolazi iz EU, uključujući i Hrvatsku od 1. jula 2013. godine, ali da to nije tačno.

"Prijedlog Evropske unije, kao i prilikom svih dosadašnjih proširenja, je da BiH uveća samo nekoliko postojećih bescarinskih kvota iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske u EU. Prednost je minimiziranje poremećaja u postojećoj trgovini. Nastavljaju se razgovori o tome sa vlastima BiH", kaže Mekgafi.

Dodaje i da  iako BiH zadržava takse na mnoge proizvode koji dolaze iz EU, Unija će nastaviti sa politikom bescarinskog pristupa tržištu EU, od 500 miliona potrošača, za gotovo sve bh. proizvode. "To je na snazi od 2000. godine, kako bi se pomogao ekonomski razvoj BiH, te ostaje i dalje jedan od glavnih načina na koji podržavamo ovu zemlju", pojašnjava Mekgafi.

(Frontal)

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog