BiH

Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina u BiH uvodi red i standarde

SARAJEVO - Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina u BiH (BHPA) osnovano je radi postavljanja i održavanja najviših etičkih i profesionalnih standarda poslovanja u oblasti nekretnina - istaknuto je danas na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prilikom zvanične promocije tog udruženja, prenijela je agencije Fena.

Predsjednik Upravnog odbora BHPA Aziz Šunje podsjetio je Udruženje osnovano u augustu 2011. godine, kao i da je u međuvremenu ustrojen master studij koji je replika master studija s University of Melbourne.

Osnivači Udruženja između ostalih  su Ekonomski fakultet u Sarajevu, Vijeće stranih investitora, kao i neke banake u BiH. Članovi Udruženja su eksperti iz oblasti tržišne procjene nekretnina, upravljanju, prometu i razvoju nekretnina.

- Osnovni cilj udruženja je regulacija profesije na temeljima međunarodno priznatih standarda koje je postavio Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), odnosno postizanje najviših svjetskih standarda u domenu nekretnina - istakao je Šunje na konferenciji za novinare održanoj prije prezentacije.

Direktor programa Nekretnine Muharem Karamujić, jedan od inicijatora i promotora tog projekta, kazao je da se posebno nakon globalne finansijske krize gdje su glavni uzročnik problema bile nekretnine, pojavila potreba na tržištu za specijalističkim znanjima. Tako dolazi do licenciranja novih profesija u oblasti primijenjenih finansija, smjer nekretnine. Ova asocijacija će, po njegovim riječima, biti filter na tržištu, odnosno licencirati profesionalce iz ovih oblasti.

Udruženje je već postalo regionalni projekt, jer je potpisan ugovor između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u vezi  s edukacijama i drugim aktivnostima vezanih za nekretnine, podsjetio je dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain.

- Situacija je pokazala da je ideja vezana za poslove nekretnina nešto što je veoma aktuelno i jedinstveno i što na neki način osigurava najveću garanciju uspjeha. Potvrda te dobre ideje je da se u Hrvatskoj intenzivno radi na osnivanju sličnog udruženja i master studija - kazao je dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Željko Garača.

(Fena/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog